Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Japonský odborník pochybuje, že budú v Tokiu o rok olympijské hry

Muž si fotí hodiny, ktoré odpočítavajú dni do začiatku olympijských hier v Tokiu v pondelok 30. marca 2020. Olympijské hry v Tokiu sa uskutočnia od 23. júla do 8. augusta 2021. V pondelok o tom rozhodli organizátori spolu s Medzinárodným olympijským výborom (MOV). Minulý týždeň rozhodol MOV o preložení OH na budúci rok pre pandémiu koronavírusu. Pôvodne sa mali konať od 24. júla do 9. augusta 2020. Hry sa tak uskutočnia o rok takmer v rovnakom termíne. Paralympijské hry budú v Tokiu na budúci rok od 24. augusta do 5. septembra. Foto: TASR/AP

Predseda vlády Šinzó Abe vyhlásil vo štvrtok stav núdze.

Tokio 20. apríla (TASR) - Japonský odborník na infekčné ochorenia Kentaro Iwata pochybuje, že sa v lete 2021 budú môcť uskutočniť olympijské hry v Tokiu.

"Na to, aby sme mohli usporiadať olympijské hry, treba splniť dve podmienky, kontrolovať koronavírus v Japonsku a kontrolovať ho všade," povedal Iwata z Univerzity v Kóbe. Odborník vo februári kritizoval zaobchádzanie japonskej vlády s výletnou loďou Princess Diamond, ktorá kotví v prístave v Jokohame. Na jej palube sa vyskytlo 712 prípadov ochorenia COVID-19, zomrelo 13 pasažierov. V krajine evidujú vyše 10.000 nakazených a 236 úmrtí.

Predseda vlády Šinzó Abe vyhlásil vo štvrtok stav núdze. "Japonsko môže dostať chorobu do budúceho leta pod kontrolu, no pochybujem, že sa to podarí každej krajine na svete," povedal Iwata podľa agentúry DPA.