Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Kanoistická ICF môže použiť svetový renking v kvalifikácii do Tokia

Na snímke slovenský štvorkajak sprava Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka a Adam Botek. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovensko má tri zo štyroch miesteniek vo vodnom slalome, účasť nemá istú iba medzi kanoistkami.

Lausanne 19. marca (TASR) - Šíriaci sa koronavírus spravil šrkt cez rozpočet aj vo vodných športoch. Medzinárodná kanoistická federácia (ICF) musela zrušiť všetky podujatia až do konca mája. Rozhodnutie sa dotklo aj olympijských kvalifikácii rýchlostných kanoistov i vodných slalomárov.

Ak sa olympijské hry uskutočnia podľa plánov (24. júla až 9. augusta), ICF nezostane veľa času, aby riadne uzavrela kvalifikácie. "Budeme implementovať núdzový plán, aby sme sa vyrovnali so zrušenými pretekmi," citovala stanovisku ICF agentúra TASS. "V prípade vodného slalomu využijeme poradie vo svetovom rebríčku a na základe toho môžeme prideliť miestenky jednotlivým krajinám. Súčasne diskutujeme s Medzinárodným olympijským výborom o podobnom riešení v rýchlostnej kanoistike," priblížila ICF možný postup.

Slovensko má tri zo štyroch miesteniek vo vodnom slalome, účasť nemá istú iba medzi kanoistkami. Tie mohli vybojovať cestu do Tokia na májových ME v Londýne, no pre šíriaci sa koronavírus šampionát zrušili. Slovenská rýchlostná kanoistika má zatiaľ päť miesteniek na OH 2020 v Tokiu. O štyri sa vlani na MS v Szegede zaslúžil bronzový štvorkajak na 500 m v zložení Samuel Baláž, Erik Vlček, Csaba Zalka, Adam Botek. Piatu vybojoval Peter Gelle, ktorý finišoval v A-finále K1 na 1000 m štvrtý.