Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Olympijský výbor trvá na konaní hier

Na archívnej snímke z 11. júna 2019 v Tokiu Miraitowa, maskot letných olympijských hier v roku 2020 v Tokiu. Hry XXXII. olympiády sa uskutočnia od 24. júla do 9. augusta 2020 v Tokiu. Foto: TASR/AP

V Japonsku stúpol počet prípadov ochorenia COVID-19 na 876, zomrelo 28 ľudí.

Lausanne 17. marca (TASR) – Medzinárodný olympijský výbor stále počíta s pôvodným termínom OH 2020 v Tokiu. Tie by sa mali uskutočniť od 24. júla do 9. augusta, ich konanie však ohrozuje pandémia nového koronavírusu SARS-CoV-2. Celkovo je v 163 krajinách/regiónoch sveta evidovaných takmer 190-tisíc prípadov a vyše 7500 úmrtí.

MOV vydal stanovisko po konzultácii s Medzinárodnou asociáciou letných športov, v nasledujúcich dňoch by sa mal spojiť s jednotlivými národnými olympijskými výbormi a zástupcami športovcov. "Napriek bezprecedentnej situácii stále stojíme za uskutočnením OH. Viac ako štyri mesiace pred ich začiatkom nepovažujeme za správne prijímať drastické opatrenia a špekulácie sú v týchto chvíľach kontraproduktívne," citovala MOV agentúra APA.

Rovnaký názor zastáva aj Japonsko, ktoré neustále informuje o pokračovaní príprav. "Stanovisko japonskej vlády je nemenné, OH pripravíme k stanovenému termínu v úzkej spolupráci s Medzinárodným olympijským výborom," povedal v utorok hovorca vlády Jošihide Suga. V krajine stúpol počet prípadov ochorenia COVID-19 na 876, zomrelo 28 ľudí.