Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Šport

Organizátori OH sľubujú transparentnosť pri navýšení rozpočtu

Muž si fotí hodiny, ktoré odpočítavajú dni do začiatku olympijských hier v Tokiu v pondelok 30. marca 2020. Olympijské hry v Tokiu sa uskutočnia od 23. júla do 8. augusta 2021. V pondelok o tom rozhodli organizátori spolu s Medzinárodným olympijským výborom (MOV). Minulý týždeň rozhodol MOV o preložení OH na budúci rok pre pandémiu koronavírusu. Pôvodne sa mali konať od 24. júla do 9. augusta 2020. Hry sa tak uskutočnia o rok takmer v rovnakom termíne. Paralympijské hry budú v Tokiu na budúci rok od 24. augusta do 5. septembra. Foto: TASR/AP

Pre pandémiu koronavírusu sa očakáva, že aj japonská ekonomika bude budúci rok v recesii.

Tokio 23. apríla (TASR) - Výkonný riaditeľ organizačného výboru tokijskej olympiády Toširo Muto verejne sľúbil, že proces navýšenia rozpočtu pre odložené hry bude čo najtransparentnejší. Organizátori hier v Tokiu, ani Medzinárodný olympijský výbor zatiaľ nezverejnili, koľko bude stáť preloženie najväčšieho športového sviatku o jeden rok, no experti odhadujú sumu na 2-6 miliárd dolárov.

Podstatnú časť z tejto čiastky pritom budú musieť zaplatiť daňoví poplatníci. "Suma na organizovanie hier bude vyššia ako sme plánovali. Budeme však postupovať transparentne a daňovým poplatníkom vysvetlíme všetky náklady," vyhlásil Muto počas videokonferencie.

Pre pandémiu koronavírusu sa očakáva, že aj japonská ekonomika bude budúci rok v recesii. Japonsko už oficiálne minulo pri príprave na olympiádu 12,6 miliardy dolárov, z toho 5,6 miliardy bolo zo súkromných zdrojov a zvyšok z verejných. Muto sa vyhol priamej odpovedi, či zvýšené náklady pokryje výlučne japonský organizátor, alebo sa na krytí strát bude podieľať aj MOV. "Existuje spoločné stanovisko MOV a organizátorov tokijských hier. Musíme najprv dôkladne posúdiť vplyv odloženia hier a až potom budeme diskutovať, ako riešiť problémy s tým súvisiace," odpovedal. Správu priniesla agentúra AP.