Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Organizátori OH 2020 odmietajú úvahy o zrušení hier

Na snímke slávnostná prezentácia kolekcie medailí rok pred začiatkom Hier XXXII. olympiády Tokio 2020 v Tokiu 24. júla 2019. Foto: TASR/AP

V Japonsku sa v uplynulých dňoch šírili fámy o možnom zrušení OH 2020.

Tokio 31. januára (TASR) - Organizátori OH 2020 v Tokiu odmietajú úvahy ohľadom zrušenia hier z dôvodu ohrozenia účastníkov a priaznivcov novým koronavírusom. Od vypuknutia ochorenia koncom minulého roka Japonci zatiaľ nepotvrdili žiadnu obeť, no v Číne tomuto infekčnému vírusu podľahlo už viac ako 200 ľudí.

V Japonsku sa v uplynulých dňoch šírili fámy o možnom zrušení OH 2020. K týmto rečiam sa postupne pridávali tisícky ľudí, ktorí prostredníctvom sociálnej siete Twitter a hashtagu #TokyoOlympicCanceled šírili poplašné správy. Ich základom bolo údajné stretnutie predstaviteľov Medzinárodného olympijského výboru (MOH) so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), ktorá koronavírus považuje za "celosvetovú núdzovú situáciu".

Organizátori okamžite na neoficiálne správy zareagovali vyhlásením v japončine. V ňom opakujú tvrdenia o samozrejmom zavedení nutných protiopatrení proti infekčným chorobám, ktoré tvoria dôležitú súčasť plánov organizovania bezpečných hier. Už v predstihu sa ku vírusu vyjadrila aj guvernérka Tokia Juriko Koikeová. "Musíme situáciu s koronavírusom vyriešiť čo najskôr, pretože to potom môžme oľutovať," citovala ju agentúra AP.