Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Po štrnásťmesačnom sklze dokončili hlavný štadióne v Tokiu

Pohľad na Ariake arénu, ktoré bude dejiskom volejbalu na letných olympijských hrách v roku 2020, počas novinárskej prehliadky 3. júla 2019 v Tokiu. Foto: TASR/AP

Japonský minister školstva Koiči Hagiuda zároveň predstavil plány využitia štadióna po skončení hier.

Tokio 20. novembra (TASR) - Osem mesiacov pred štartom olympijských hier dokončili v Tokiu hlavný štadión. Stojí na mieste pôvodného, ktorý hostil hry v roku 1964. Architektom bol Kengo Kuma po tom, ako japonská verejnosť odmietla pridrahý návrh Zahy Hadidovej. Novostavba stála 1,3 miliardy eur, má kapacitu 60-tisíc divákov a v porovnaní s plánom sa omeškala o štrnásť mesiacov. Základný kameň položili v decembri 2016.

Pôvodne sa malo na novom Národnom štadióne odohrať finále tohtoročných MS v rugby. Premiérovou významnou športovou udalosťou však pre oneskorené dokončenia bude finále Cisárskeho pohára vo futbale 1. januára.

Japonský minister školstva Koiči Hagiuda zároveň predstavil plány využitia štadióna po skončení hier. Stánok sa sprivatizuje a bude slúžiť komerčným aktivitám od druhej polovice roka 2022. Informácie pochádzajú zo stránky insidethegames.biz.