Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

VIDEO: Stolnotenisový zväz vytvoril špeciálny tím pre reprezentantov

Na snímke zľava slovenský stolnotenisový reprezentant Ľubomír Pištej, tréner reprezentácie Jaromír Truksa, predseda Slovenského stolnotenisového zväzu Zdenko Kríž, Ladislav Škantár zo Sportového centra polície a Petr Korbel - bývalý reprezenant a expert z Českej republiky. Bratislava, 9. septembra 2020. Foto: TASR - Michal Svítok

Zlatý olympijský medailista v C2 Ladislav Škantár prišiel na pomoc zo Športového centra polície a bude pôsobiť vo funkcii motivátora.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Slovenský stolnotenisový zväz (SSTZ) pripravil pre svojich popredných reprezentantov projekt TEAM TOKYO 2020NE, ktorý má pomôcť v ich snahe prebojovať sa na presunuté olympijské hry a úspešne na nich účinkovať. Jeho hlavný tréner Jaromír Truksa sa netají ani ambíciami na cenný kov v mixe. K tomu majú pomôcť experti v tíme, analytik Petr Korbel a motivátor Ladislav Škantár - zlatý medailista vo vodnom slalome z OH v Rio de Janeiro.



Myšlienka vznikla počas pandémie nového koronavírusu, ktorá v polovici marca prerušila športový život. Následne sa o rok presunuli olympijské hry v Tokiu a pre hráčov tak vzniklo dlhé vákuum bez turnajov, zápasov i spoločných tréningov. Viacerí slovenskí reprezentanti boli blízko k účasti na hrách, no tým, že sa zrušili turnaje a zmrazil rebríček, nomináciu stále nemajú vo vrecku.

Najbližšie k OH bol mix Barbora Balážová a Ľubomír Pištej, v rebríčku figurovali na 6. mieste a ak by sa nezmrazil, išli by do Tokia. Blízko boli obaja aj v dvojhrách, v singli mal najlepšie postavenie Jang Wang a teoretickú šancu aj Tatiana Kukuľková. "Pandémia nám skrížila štvorročné plány a mesiac pred konečnou nomináciou škrtla naše nádeje. No našli sme na tom aj niečo pozitívne, na čo sme nikdy doteraz nemali čas, keďže všetci naši poprední reprezentanti chodili po turnajoch po celom svete. Tento projekt tak vznikol z núdze, keďže naši hráči ešte nemajú nomináciu na OH a aby sme im urobili čo najlepšie podmienky, aby sa kvalifikovali a aby tam dosiahli výraznejší výsledok. Máme na to predpoklady najmä v mixe," povedal predseda SSTZ Zdenko Kríž.

Hlavný tréner projektu a reprezentácie Truksa by si želal z OH čo najväčší úspech. "Naša vízia je získať medailu. Chýbal nám kúsok, aby sme sa na OH kvalifikovali, hlavne v zmiešanej štvorhre, ktorá je vo svetovom rebríčku na 6. mieste. No aj vo dvojhre sme mali traja reprezentanti veľmi dobré šance - Jang Wang figuruje na 33. mieste, Ľubomír Pištej na 67. a Barbora Balážová na 54. priečke. Som rád, že vznikol tento tím. Petr Korbel je môj dlhoročný kamarát a jeden z najlepších hráčov v Československu za posledných tridsať rokov. Ďakujem, že ponuku prijal aj motivátor Ladislav Škantár," uviedol.

Petr Korbel je päťnásobný olympijský účastník, najvyššie obsadil 4. miesto v roku 1996. Okrem toho sa pätnásťkrát predstavil na ME a štrnásťkrát na MS. V tíme TOKYO 2020NE bude mať na starosti hlavne analýzu hry protivníkov: "Bude to moja premiéra v tejto úlohe, keď ma zavolali, bolo to prijemné prekvapenie. Chcem využiť moje skúsenosti z olympiád. Cieľom každého športovca je dostať sa tam aspoň raz, ja som tam bol päťkrát. Budem sa venovať hlavne mixu, už sme aj rozoberali nejaké zápasy."

Zlatý olympijský medailista v C2 Ladislav Škantár prišiel na pomoc zo Športového centra polície a bude pôsobiť vo funkcii motivátora. "Je to pre mňa veľká česť. Úspech často stojí na maličkostiach, ktoré rozhodujú. Budem rád, ak vás motivujem, aby ste si splnili svoje ciele. Nám to trvalo vyše 20 rokov a viem, čo nás to stálo," uviedol.

Vznik tímu privítal aj Pištej: "Máme tam stálych členov, s ktorými spolupracujeme od začiatku, a teraz pribudli dvaja noví. Peťo Korbel už analyzoval nejaké naše zápasy a svojimi skúsenosťami, špecializáciou na stolný tenis bude pre nás veľkým prínosom. Uvidí to zo svojho pohľadu a každý pohľad navyše je dôležitý. V zápasoch s tými najlepšími hráčmi ide o jednu dve lopty a možno práve v tom nám pomôže. Laco Škantár má možno aj trochu príbeh ako je, že sa štyrikrát nedostali na OH a na piaty raz im to vyšlo dokonale. Možno práve v tých mimo stolnotenisových detailoch nám dodá to, čo budeme najviac potrebovať."