Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Alizadehová už ako utečenkyňa vyradila obhajkyňu zlata v taekwonde

Kimia Alizadehová z tímu utečencov (v červenom) počas zápasu s Jade Jonesovou v taekwonde do 57 kilogramov na letných olympijských hrách 2020, 25. júla 2021. Foto: TASR/AP

Alizadehová má šancu vybojovať vôbec prvú medailu pre tím utečencov.

Tokio 25. júla (TASR) – Keď taekwondistka Kimia Alizadehová získala v Riu de Janeiro bronz a stala sa prvou iránskou medailistkou v olympijskej histórii, svet zaujala ešte viac až po samotných hrách. Krátko po olympiáde emigrovala do Nemecka a otvorene skritizovala inštitucionalizovaný sexizmus a povinné nosenie hidžábu v rodnej krajine.

O päť rokov neskôr sa predstavila pod piatimi rokmi opäť a v Tokiu sa postarala o ďalšie prekvapenie, keď vyradila dvojnásobnú zlatú medailistku Jade Jonesovú.

Alizadehová súťaží v Japonsku za tím utečencov a už vo svojom prvom vystúpení v kategórii do 57 kg si vyslúžila pozornosť. Nastúpila totiž proti krajanke Nahide Kiyaniovej Chandehovej, ktorú dokázala zdolať. Ešte ťažšia súperka ju čakal v osemfinále. Jonesová bola horúca kandidátka na celkové víťazstvo a mohla sa stať prvou Britkou v histórii s troma zlatými medailami za sebou. Stav duelu bol ešte 30 sekúnd pred koncom vyrovnaný 10:10, potom však Alizadehová predviedla dva dvojbodové kopy a dostala sa do vedenia, ktoré pretavila do víťazstva 16:12. V nedeľnom semifinále ju čakala Číňanka Li-ťün Čou. Alizadehová má šancu vybojovať vôbec prvú medailu pre tím utečencov.