Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

K Dauhe sa už nevracia. Tóth sa sústredí na Dudince

Matej Tóth, archívna snímka. Foto: TASR Branislav Račko

Jeho prvým cieľom bude splnenie olympijskeho limitu, o ktorý sa pokúsi 21. marca na 39. ročníku Dudinskej päťdesiatky.

Šamorín 11. decembra (TASR) - Úradujúci šampión v chôdzi na 50 kilometrov Matej Tóth je už v plnej príprave na nasledujúci olympijský rok. Jeho prvým cieľom bude splnenie limitu, o ktorý sa pokúsi 21. marca na 39. ročníku Dudinskej päťdesiatky.

Slovenský chodec už nemyslí na neúspech z jesenných majstrovstiev sveta v katarskej Dauhe, kde v ťažkých podmienkach nedokončil preteky. "Nebolo to nič také, čo by ma frustrovalo. Odôvodnili sme si to, našli sme možno aj nejaké veci, z ktorých sme sa poučili do ďalšieho obdobia. Skôr ma to motivovalo do tvrdej prípravy a som rád, že som zdravý, cítim sa dobre a príprava prebieha presne podľa plánu. Oddýchol som si dva týždne, postupne som sa začal hýbať a od novembra sme nabehli na klasické chodecké tréningy. Absolvujem aj hypoxický tréning, spávam síce doma, ale v hypoxickom stane v nadmorskej výške vyše 3000 metrov," povedal 36-ročný Tóth pre TASR.

Na obhajcu zlata z Ria de Janeiro 2016 čakajú pred domácou súťažou dve zahraničné sústredenia: "Prvé bude v Juhoafrickej republike neďaleko Johannesburgu v nadmorskej výške viac než 2000 metrov. Potom pôjdeme na Kanárske ostrovy, opäť budeme vyššie, nebudeme pri mori. Na tréningy budeme schádzať k moru alebo do strednej nadmorskej výšky. Tieto sústredenia by mi mali zabezpečiť dobrú formu pred Dudincami. Všetko orientujeme na ne, tam by som sa mal pokúsiť o limit a zabezpečiť si účasť." Pokiaľ by limit 3:50:00 h nesplnil, dvere do Tokia by sa mu nezavreli definitívne: "Ale ja to tak vnímam, že tam to treba spraviť a mať pokoj. Ak to nevyjde, každý ďalší pokus mi bude ukrajovať z potenciálnej formy v Tokiu. Aj preto je veľmi dôležité zabezpečiť si účasť tam. Ak aj bude tlak, len pozitívny, zistil som aj v Dauhe, že človek potrebuje motiváciu. Päťdesiatka je náročná, v určitej fáze pretekov bolí a keď nemáte tlak, že musíte, veľmi ľahko človek rezignuje a vzdá to. Potrebujem to využiť na to, aby som dosiahol dobrý výkon."

Tóth sa v Šamoríne zúčastnil na podujatí, ktoré pre potenciálnych účastníkov OH 2020 usporiadal Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV). "Organizujeme ho pravidelne menej ako rok pred konaním olympijských hier. Snažíme sa všetkým poskytnúť informácie, ktoré máme, či už z porád vedúcich výprav, alebo z bežnej komunikácie s našimi kolegami v Tokiu. Pozývame všetkých potenciálnych účastníkov, takisto členov ich realizačných tímov," vysvetlil riaditeľ pre športy SOŠV Roman Buček, ktorý privítal aj ďalšie mená: "Zo zaujímavých môžem určite spomenúť Richarda Nagya, Mateja Beňuša, Janu Dukátovú, Barboru Mokošovú, Danku Bartekovú, mohol by som pokračovať ďalej a ďalej. Bolo tu do 40 športovcov, samozrejme, nie všetci majú splnené kvalifikačné kritériá, ale pozvali sme každého, kto má šancu splniť ich."

Na OH 2016 štartovalo 51 slovenských reprezentantov. "Dnes môžeme naozaj urobiť len hrubý odhad, nakoľko prebieha kvalifikačný proces a ten sa skončí až v závere júna. K dnešnému dňu máme sedemnásť miesteniek, ale veríme, že ďalšie pribudnú. Optimistické odhady hovoria niečo okolo päťdesiatky športovcov, menej optimistické okolo štyridsiatky. Predpokladáme, že veľkosť našej výpravy sa bude pohybovať niekde medzi. Boli by sme veľmi radi, keby sme sa priblížili k číslu z Ria. Kvalifikačné kritériá sú čím ďalej, tým náročnejšie. Veľké zmeny nastali v kvalifikačnom systéme atlétov, takisto v iných športových odvetviach sú rebríčkové nároky veľmi vysoké. Pokiaľ sa budeme približovať k číslu 50, budeme veľmi spokojní," zdôraznil Buček pre TASR.