Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Japonsko rozšírilo núdzový stav na deväť oblastí, medzi nimi aj Tokio

Muž kráča s ochranným rúškom okolo loga olympijských hier Tokio 2020, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Nie sme v dobrej situácii, preto by mali olympiádu zrušiť, tvrdí bývalý kandidát na guvernéra Tokia Kendži Uconomija.

Tokio 14. mája (TASR) – V Japonsku v piatok rozšírili núdzový stav kvôli koronavírusu zo šiestich oblastí vrátane Tokia na deväť.

"Premiér Jošihide Suda zopakoval odhodlanie olympiádu napriek aktuálnej situácii usporiadať," informuje agentúra AP. Medzi oblasti, ktoré ohrozuje pandémia, pribudli ostrov Hokkaidó, dejisko olympijského maratónu a súťaží v chôdzi, Hirošima a Okajama na západe krajiny.

"Chápem, že sú tu rôzne problémy, ale prioritou je zastavenie šírenia infekcie a ochrana zdravia obyvateľov," povedal Suda. Politik zdôraznil svoj záväzok usporiadať bezpečnú olympiádu a za pomoci prísnych opatrení chrániť obyvateľov Japonska.

Bývalý kandidát na guvernéra Tokia Kendži Uconomija doručil petíciu s 350-tisícmi podpisov proti konaniu OH. Odporcovia argumentujú nepriaznivým stavom v krajine a pomalým očkovaním proti koronavírusu.

Podľa Uconomiju by mali hry význam, iba ak by nemuseli účastníci dodržiavať prísne opatrenia a do krajiny by mohli pricestovať aj zahraniční fanúšikovia. "Nie sme v dobrej situácii, preto by mali olympiádu zrušiť," citoval Uconomiju portál insidethegames.biz.

V Japonsku sa epidemická situácia nezlepšuje. V poslednom prieskume sa za zrušenie či ďalší odklad vyslovilo takmer 60 percent opýtaných.