Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

OH2020: Slafkovský a Grigar očakávali odloženie olympiády

Na snímke slovenský reprezentant v kategórii C1 Alexander Slafkovský, archívne foto. Foto: TASR - Dušan Hein

Ročná pauza športovcom neprekáža. Grigar chce využiť čas na zdokonalenie nedostatkov.

Bratislava 25. marca (TASR) - Slovenských vodných slalomárov Alexandra Slafkovského a Jakuba Grigara zasiahlo odloženie olympijských hier v Tokiu v odlišných situáciách. Kým 22-ročný kajakár mal účasť v Japonsku istú a chystal sa obhajovať 5. miesto z Ria de Janeiro, Slafkovský mal našliapnuté na svoje premiérové vystúpenie pod piatimi kruhmi. V slovenskej kvalifikácii mal sedembodový náskok pred kolegom z C1 Matejom Beňušom a 23 bodov pred Michalom Martikánom. Miestenku do Tokia si mohol vybojovať na ME v Londýne, stačilo mu na to umiestniť sa lepšie ako jeho "rivali".

V januári však do športového diania nečakane zasiahla vyššia moc. Z čínskeho Wu-chanu sa začala šíriť dovtedy neznáma vírusová infekcia. To, čo sa sprvu zdalo ako lokálny problém, však postupne prerástlo do pandémie. Slováci prvýkrát zaregistrovali možné komplikácie pred cestou na tradičné sústredenie v Austrálii koncom februára. "Vtedy to nevyzeralo až tak zle, ani sa nezdalo, že by sa to malo rozšíriť do celého sveta, ale už vtedy sme vnímali problém, pretože sme museli zmeniť letenky. Pôvodne sme mali letieť cez Tchaj-pej, ktorý bol blízko ohrozenej oblasti, tak sme to radšej zmenili a išli cez Dauhu. V Austrálii sme dennodenne sledovali situáciu a videli sme, ako sa to postupne zhoršuje," povedal pre TASR Grigar.

S pribúdajúcimi prípadmi začali strešné organizácie jednotlivých športov rušiť podujatia a nevyhlo sa to ani vodnému slalomu, keď Medzinárodná kanoistická federácia (ICF) "odpískala" európsky šampionát. Kým vrcholné podujatia ustupovali koronavírusu, MOV ubezpečoval, že hry sa uskutočnia podľa plánov. "Tá neistota nezlepšovala situáciu. Veľa pretekárov bolo nastavených na to, že olympiáda tento rok nebude. Nebolo by to fér voči športovcom, ktorí sa nemali ako pripravovať. Navyše, ide aj o zdravie ľudí. Dlho sa čakalo na oficiálne vyjadrenie, pretože nejde len o olympiádu, ale aj o ďalšie podujatia. Všetci sme boli v takej patovej situácii, na jednej strane nám radili pripravovať sa podľa plánu, na druhej tvrdili, že hry budú až o rok, čo sa napokon aj stalo. Spôsobilo to trochu chaos, ale situácia je vážna a ide o viac ako o šport," povedal pre TASR 37-ročný Slafkovský, ktorý tušil, že napriek vyhláseniam MOV tento rok z olympiády nič nebude.

Napokon, opatrenia vlád na celom svete prakticky znemožnili adekvátnu prípravu a neunikli tomu ani Slováci. "Keď sme sa vracali, už platilo nariadenia vlády o povinnej karanténe. Vedeli sme, že budeme na dva týždne odstavení a budeme môcť trénovať iba v obmedzenom režime. Najhoršie však bolo čakanie na konečný verdikt MOV," povedal Slafkovský.

Bezprecedentný krok zo strany MOV napokon prišiel v utorok. Prezident hnutia Thomas Bach sa v telefonickom rozhovore s japonským predsedom vlády Šinzom Abem dohodli na preložení hier na budúci rok. "Koronavírus je globálny problém a myslím si, že šport by mal ísť do úzadia, je to väčšie ako my a určite väčšie ako šport. Prvoradé je zdravie ľudí. Nikomu ani nenapadne trúchliť nad olympiádou či Svetovým pohárom, keď vidí, čo sa deje v Taliansku. Kým sa situácia neupokojí, ani nálada a radosť zo športovania nebudú také, aké by mali byť," zdôraznil Slafkovský.

On i jeho kolegovia podriadili vlaňajšiu sezónu olympiáde. Odklad však nepovažujú za nič tragické a "bonusový" čas chcú využiť naplno. "Už som sa na to psychicky pripravoval. Z môjho pohľadu budeme mať aspoň viac času na prípravu. Určite to bolo správne rozhodnutie, nebolo by to fér a bolo by tam riziko pre zdravie ľudí," poznamenal Slafkovský. Ročná pauza nevadí ani Grigarovi, ktorý chce využiť čas na zdokonalenie nedostatkov: "Nejde o nič strašné. Pre nás športovcov to znamená rok na prípravu navyše. Pre mňa osobne je to obrovská výhoda, pretože ešte musím popracovať na niektorých detailoch, na ktoré sa mi ten rok hodí. Druhá vec je, ako to vyhodnotí Slovenská kanoistika a ICF a či náhodou nebudem musieť absolvovať celú nomináciu odznova, z toho by som bol smutný."