Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Dlhoročný člen olympijského výboru upozorňuje na hrozbu koronavírusu

Dick Pound, archívne foto. Foto: TASR/AP

Pound upozornil, že o podujatí takého rozsahu nemožno rozhodnúť na poslednú chvíľu, podľa jeho slov, zostávajú na konečný verdikt posledné tri mesiace.

Tokio 25. februára (TASR) – Najdlhšie slúžiaci člen Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Dick Pound upozornil, že čas na definitívne rozhodnutie o konaní, či nekonaní, hier v Tokiu sa kráti. Podujatie ohrozuje nový koronavírus, ktorý sa objavil v Číne a v krátkom čase sa rozšíril do celého sveta. Hoci jeho letalita nie je vysoká, obavy vzbudzuje jeho infekčný potenciál.

Už skôr organizátori ubezpečili, že úzko spolupracujú s úradmi a nad zrušením alebo preložením hier neuvažujú. Pound upozornil, že o podujatí takého rozsahu nemožno rozhodnúť na poslednú chvíľu, podľa jeho slov, zostávajú na konečný verdikt posledné tri mesiace.

"Musí sa pripraviť neskutočné množstvo vecí, musíte začať organizovať olympijskú dedinu, pripraviť hotely, stravu, médiá potrebujú čas zorganizovať štúdiá, to sa nedá spraviť za pár týždňov," povedal Pound v rozhovore pre agentúru AP.

V uplynulých rokoch sa stalo takmer tradíciou špekulovať o bezpečnosti olympijských hier. Pred dvanástimi rokmi spochybňovali kvalitu ovzdušia v Pekingu, v Londýne 2012 či ZOH v Soči 2014 panovali obavy z terorizmus, pred Riom de Janeiro 2016 zúril vírus Zika. Zimné hry v Pjongčangu 2018 zase pripomenuli kórejskú vojnu. Ani jedna z hrozieb napokon neovplyvnila hry. Pound si myslí, že súčasná situácia nie je iná.

"Je to ďalšia vojna, ktorej musíme čeliť. Dôležité je opýtať sa, či to máme dostatočne pod kontrolou a sme si istí, že to zvládneme."

Organizátori, športovci aj MOV čelia tlaku, pretože nejde iba o bezpečnosť a verejné zdravie. V hre sú miliardy dolárov, na ktoré sa spoliehajú všetci zainteresovaní. Japonská vláda investovala do športovísk oficiálne 12,6 miliardy dolárov, no audit ukázal dvojnásobné výdaje. Takmer tri štvrtiny príjmov v štvorročnom cykle pochádzajú z vysielacích práv olympiády.

Pound prezradil, že MOV už zriadil núdzový fond vo výške miliardy dolárov, no ten iba vykompenzuje prípadné straty.

"Ide o vyššiu moc, na ktorú sa nevzťahujú poistky. Ak by prišlo k najhoršiemu, všetci by sa s tým museli vyrovnať. Je to veľmi vážne rozhodnutie a k jeho prijatiu musím poznať všetky fakty. Takéto podujatie sa nedá len tak odložiť, je doň zainteresovaných priveľa ľudí, národov a nie je možné na poslednú chvíľu povedať, ok, stretneme sa až v októbri."

Napriek všetkým okolnostiam Pound vyzval na chladnú hlavu a športovcom poradil, aby pokračovali v tréningu. Na olympiáde sa zúčastní okolo 11 000 pretekárov, ďalších takmer päťtisíc na následných paralympijských hrách.

"Podľa všetkých momentálnych indícii ideme podľa plánov, takže sa dá očakávať, že všetko prebehne tak, ako má. Športovci musia pokračovať a sústrediť sa na svoje výkony. Zároveň ich však môžem uistiť, že MOV určite neohrozí ich zdravie," dodal Pound, ktorý je členom MOV od roku 1978 a v štruktúrach hnutia je o trinásť rokov dlhšie ako súčasný prezident Thomas Bach.