Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

OH2024: Maskotom hier v Paríži bude Frýgická čiapka

Na snímke maskoty pre letné olympijské (vľavo) a paralympijské hry 2024 v Paríži pózujú počas predstavenia 10. novembra 2022 v Paríži. Foto: TASR/AP

Frýgická čiapka sa nosila v staroveku od Balkánu po Perziu. Meno má podľa kráľovstva, ktoré existovalo na území Malej Ázie.

Paríž 14. novembra (TASR) - Maskot olympijských a paralympijských hier v Paríži 2024 bude mať podobu Frýgickej čiapky. Má symbolizovať spojivo medzi obdobím antiky, v ktorom sa zrodila aj olympijská myšlienka a moderným Francúzskom.

Frýgická čiapka sa nosila v staroveku od Balkánu po Perziu. Meno má podľa kráľovstva, ktoré existovalo na území Malej Ázie. V krajine hostiteľov olympiády sa však stala symbolom slobody v období Veľkej francúzskej revolúcie. Maskot bude mať červenú farbu, trojuholníkový tvar doplnený nohami s farebnými ponožkami a veľké modré oči. "Nechceli sme sa rozhodnúť pre zviera. Hľadali sme niečo, čo reprezentuje ideály. Čiapka je alegóriou pre slobodu. Stelesňuje naše spoločné schopnosti, rozhodnúť sa rásť a snažiť sa byť lepším," zverejnili organizátori hier podľa AP.