Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Šport

Oheň je už v Japonsku: Je pre nás dôležité, aby sa štafeta konala

Na snímke olympijská víťazka Katerina Stefanidiová beží s olympijskou pochodňou na prázdnom štadióne kvôli koronavírusu. Foto: TASR/AP

Ceremoniál mal slúžiť ako ukážka úspešného zotavenia sa oblasti po ničivom zemetrasení v roku 2011, následnej vlne cunami a problémoch v jadrovej elektrárni vo Fukušime.

Tokio 19. marca (TASR) - Olympijský oheň v piatok dorazil do Japonska. Pre pandémiu koronavírusu ho však na leteckej základni Macušima v provincii Mijagi vítalo 200 detí iba z diaľky.

Ceremoniál mal slúžiť ako ukážka úspešného zotavenia sa oblasti po ničivom zemetrasení v roku 2011, následnej vlne cunami a problémoch v jadrovej elektrárni vo Fukušime. Práve tam odštartuje púť ohňa 26. marca. "Štafeta s pochodňou je najväčšia udalosť pred samotnou olympiádou. Je pre nás veľmi dôležité, aby sa konala za každú cenu. Je možnosťou pre ľudí mimo Tokia, aby cítili spriaznenosť s centrom olympiády," vyhlásil výkonný riaditeľ organizátorov hier Toširo Muto.

Predanie ohňa sa z bezpečnostných dôvodov bude na rozdiel od pôvodných plánov konať bez prítomnosti verejnosti. Japonsko aktuálne eviduje 923 prípadov nakazenia koronavírusom a 32 obetí. Správu zverejnila agentúra AFP.