Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Oheň mieru pre EYOF 2022 je už v Banskej Bystrici

Na snímke uprostred členka Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a ambasádorka EYOF-u Danka Barteková šíri olympijský oheň medzi osem škôl po Slovensku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici 1. júna 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

Streda 1. júna je okrem Medzinárodného dňa detí aj Olympijským dňom detí. Pri príležitosti EYOF 2022 organizátori v spolupráci s mestom Banská Bystrica a SOŠV pripravili bohatý program.

Banská Bystrica 1. júna (TASR) - Oheň mieru pre Európsky olympijský festival mládeže EYOF 2022 (24. – 30. júla) už dorazil na Slovensko. V pondelok podvečer ho slávnostne zapálili v Ríme a po 14-hodinovej ceste z metropoly Talianska a zároveň sídla Európskych olympijských výborov zavítal v stredu ráno do dejiska EYOF v Banskej Bystrici.

Pochodeň s ohňom držala v ruke členka Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a ambasádorka EYOF-u Danka Barteková. "Cítim veľkú hrdosť, že sme mohli priviezť na Slovensko plameň, ktorý sa rozhorel neďaleko oltára Ara Pacis v Ríme. Išli sme autom 1200 kilometrov, mali sme aj strážcov, aby oheň nezhasol, bolo nás šesť vo vozidle a dávali sme veľký pozor, aby sme pochodeň priniesli v celku. Pevne verím, že v nás všetkých zapáli lásku k športu a pripomenie nám, aké dôležité hodnoty pre život sa vďaka nemu môžeme naučiť. Myslím si, že pre mladú generáciu slovenských detí je to veľmi dôležitý moment," uviedla pre TASR.



Oheň mieru pre EYOF 2022 do Banskej Bystrice priviezli okrem Bartekovej aj zástupkyňa športovcov, talentovaná volejbalistka Alexandra Fričová a zástupca dobrovoľníkov Tomáš Kubica. Pochodeň s ohňom sa teraz vydá na púť po Slovensku, uvidia ju najmä mladí ľudia v stovkách škôl. "Mal som česť byť pritom, keď sa v pondelok v Ríme tento oheň zapaľoval za účasti vysokých predstaviteľov Európskych olympijských výborov a zástupcov mesta Rím. Podčiarklo to vážnosť tohto podujatia v rámci európskeho programu športových podujatí. EYOF je najväčšie multišportové podujatie, ktoré sa tento rok v Európe koná. Na Slovensku privítame športovcov zo 48 krajín. Veľmi sa teším na toto podujatie a verím, že si všetci zahraniční účastníci festivalu odnesú z našej krajiny čo najkrajšie zážitky," prezradil pre TASR prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel.
Na snímke uprostred členka Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a ambasádorka EYOF-u Danka Barteková s olympijskym ohňom EYOF pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici 1. júna 2022.
Foto: TASR - Ján Krošlák

Streda 1. júna je okrem Medzinárodného dňa detí aj Olympijským dňom detí. Pri príležitosti EYOF 2022 organizátori v spolupráci s mestom Banská Bystrica a SOŠV pripravili bohatý program. Deti si mohli užiť Beh Olympijského dňa, absolvovali rozcvičku so šesťnásobnou olympijskou medailistkou biatlonistkou Anastasiou Kuzminovou. Mohli si vyskúšať rôzne športové disciplíny. "Čas do EYOF 2022 sa neúprosne kráti, preto sme sa rozhodli, že sa tohtoročný Medzinárodný deň detí bude niesť práve v športovom duchu. Pohyb je dôležitou súčasťou života. Som rád, že aj napriek tomu, že žijeme v modernej dobe plnej technológií, športové aktivity majú u detí stále úspech. Zároveň sme zažili obrovskú emóciu pri prevzatí symbolu olympionizmu a mieru. Verím, že oheň, ktorý k nám dorazil z Ríma, bude motiváciou pre mladých športovcov," povedal primátor Banskej Bystrice a prezident organizačného výboru EYOF 2022 Ján Nosko.