Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Olympiáda v Tokiu sa uskutoční od 23. júla do 8. augusta 2021

Muž si fotí hodiny, ktoré odpočítavajú dni do začiatku olympijských hier v Tokiu v pondelok 30. marca 2020. Olympijské hry v Tokiu sa uskutočnia od 23. júla do 8. augusta 2021. V pondelok o tom rozhodli organizátori spolu s Medzinárodným olympijským výborom (MOV). Minulý týždeň rozhodol MOV o preložení OH na budúci rok pre pandémiu koronavírusu. Pôvodne sa mali konať od 24. júla do 9. augusta 2020. Hry sa tak uskutočnia o rok takmer v rovnakom termíne. Paralympijské hry budú v Tokiu na budúci rok od 24. augusta do 5. septembra. Foto: TASR/AP

Minulý týždeň rozhodol MOV o preložení OH na budúci rok pre pandémiu koronavírusu. Pôvodne sa mali konať od 24. júla do 9. augusta 2020.

Tokio 30. marca (TASR) - Olympijské hry v Tokiu sa uskutočnia od 23. júla do 8. augusta 2021. V pondelok o tom rozhodli organizátori spolu s Medzinárodným olympijským výborom (MOV).

Minulý týždeň rozhodol MOV o preložení OH na budúci rok pre pandémiu koronavírusu. Pôvodne sa mali konať od 24. júla do 9. augusta 2020. Hry sa tak uskutočnia o rok takmer v rovnakom termíne. Paralympijské hry budú v Tokiu na budúci rok od 24. augusta do 5. septembra.

"Stanoviť termín hier bolo momentálne pre nás kľúčové v príprave na ich organizáciu. Keď ho poznáme, môžeme pracovať na nových výzvach," povedal pre japonské médiá šéf organizačného výboru Joširo Mori. Ten v pondelok avizoval telefonické rozhovory so šéfom MOV Thomasom Bachom o stanovení náhradného termínu olympiády, napokon o ňom rozhodli už v ten istý deň.

Podľa Moriho zvažovali viaceré možnosti, okrem letného prichádzali do úvahy aj termíny na jar budúceho roka. "Napokon sme uprednostnili leto aj preto, aby mali športovci dostatok času na splnenie kvalifikačných kritérií," vysvetlil Mori podľa agentúry AP.

Nový termín hier bude mať za následok presunutie ďalších vrcholných podujatí v preplnenom budúcoročnom kalendári, najmä svetových šampionátov v atletike v americkom Eugene a v plávaní vo Fukuoke. "MOV viedol úzke rozhovory s príslušnými medzinárodnými federáciami a verím, že akceptovali termín olympijských hier na prelome júla a augusta," dodal Mori.

"Ľudstvo sa v súčasnosti nachádza v tmavom tuneli. Práve olympijské hry v Tokiu môžu byť svetlom na konci tohto tunela. Som presvedčený, že spolu s našimi partnermi v Japonsku zvládneme bezprecedentné úlohy, ktoré nás v súvislosti s preložením hier čakajú," povedal prezident MOV Thomas Bach.

Medzinárodný olympijský výbor sa snažil o čo najrýchlejšie stanovenie nového termínu hier. "Ten poskytne zdravotníckym autoritám i všetkým, ktorí sa na organizácii hier podieľajú, maximum času na zvládnutie neustále sa meniacich podmienok i obmedzení, spôsobených pandémiou COVID-19," uviedol MOV s tým, že rýchle rozhodnutie je v prospech športovcov i jednotlivých medzinárodných federácií tak, aby sa minimalizovali problémy súvisiace s posunom podujatí v športovom kalendári.

Podľa Bacha pri rozhodovaní kládli dôraz na tri veci - na zdravie športovcov a všetkých účastníkov hier, na záujmy športovcov a olympijských športových federácií a na stále sa meniaci kalendár športových podujatí. Šéf koordinačnej komisie MOV pre OH 2020 John Coates ho doplnil, že aj vzhľadom na tlak zo strany televíznych spoločností napokon prichádzal do úvahy iba termín medzi koncom júla a augustom.

Stanovenie nového termínu uvítal aj Medzinárodný paralympijský výbor (MPV). "Je to fantastická správa, že sme našli nové termíny tak rýchlo. Športovci a všetci zainteresovaní dostali istotu a svet sa môže tešiť na sviatok športu," uviedol šéf MPV Andrew Parsons.

Odloženie OH v Tokiu bude mať za následok masívne dodatočné náklady, uviedol minulý týždeň výkonný riaditeľ organizačného výboru Toširo Muto. Podľa japonského denníka Nikkei je hrubý odhad dodatočných nákladov približne 2,47 miliardy eur. V tom už sú okrem iného započítané aj prenájmy športovísk a ďalších priestorov, zabezpečenie hotelov na nový termín či predĺženie platieb pre personál a pracovníkov bezpečnostných služieb.

Olympijské hry Tokio 2020 vojdú do dejín ako prvé odložené. V mierových časoch došlo k bezprecedentnému kroku, doteraz sa najväčší športový sviatok v 124-ročnej histórii neuskutočnil iba za prvej a druhej svetovej vojny. OH v rokoch 1916, 1940 a 1944 zostali bez náhrady, OH 2020 budú pre pandémiu koronavírusového ochorenia COVID-19 až v roku 2021.