Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Brisbane je o krok bližšie k zisku OH 2032

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Čo sa týka blížiacich sa OH 2020 v Tokiu, záverečné prípravy prebiehajú podľa plánu.

Lausanne 10. júna (TASR) - Exekutíva Medzinárodného olympijského výboru (MOV) odporučila austrálske mesto Brisbane na hlasovanie o dejisku OH 2032. Definitívne rozhodnutie padne 21. júla v Tokiu, informovala agentúra AP.

Exekutíva pri rozhodovaní vychádzala zo správy komisie, ktorá v minulých mesiacoch detailne analyzovala projekt Brisbane 2032. "Brisbane sa ukázalo ako najlepšia voľba. Projekt je udržateľný a uskutočniteľný. Krajina miluje šport. Má veľkú podporu verejnosti aj vlády," citovala agentúra DPA slová prezidenta MOV Thomasa Bacha.

Exekutíva MOV už vo februári prijala návrh komisie pre olympijské hry a región Queensland sa tak stal preferovaným kandidátom na usporiadanie OH 2032. MOV následne začal s austrálskymi predstaviteľmi exkluzívne rokovania.

Brisbane by sa mohol stať tretím austrálskym mestom, ktoré by hostilo OH. Predtým sa športový sviatok konal v Melbourne (1956) a Sydney (2000). Olympijské hry by sa tak vrátili do Austrálie po 32 rokoch.

MOV vytvoril systém preferovaných kandidátov v snahe zabrániť tomu, aby jednotliví uchádzači minuli obrovské peniaze na potenciálnu organizáciu a nakoniec by neboli úspešní. Zároveň tým odstránil potrebu konzultovať kandidatúru s verejnosťou v strede kandidačného procesu, ako sa to stalo v niekoľkých prípadoch v minulosti, keď snahy miest zmarili miestne referendá.

Čo sa týka blížiacich sa OH 2020 v Tokiu, záverečné prípravy prebiehajú podľa Bacha podľa plánu: "Sme vo finálnej fáze. Hry môžu byť úspechom. Športovci reagujú na pandemické opatrenia pozitívne."