Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Šport

Queensland potvrdil zámer uchádzať sa o OH 2032

Foto: TASR

Pracovná skupina by mala zasadnúť začiatkom budúceho roka.

Brisbane 7. decembra (TASR) – Premiérka austrálskeho štátu Queensland Annastacia Palaszczuková potvrdila zámer uchádzať sa o možnosť organizovať olympijské hry v roku 2032. Informáciu priniesla agentúra AP.

Pracovná skupina by mala zasadnúť začiatkom budúceho roka: “Z nášho pohľadu je veľmi dôležité vidieť, v akom režime napokon prebehnú olympijské hry v Tokiu. Veríme, že nás čaká pozitívna budúcnosť, vývoj vakcíny totiž napreduje. Preto sme otvorení aj kandidatúre.“

Informáciu potvrdil aj John Coates, viceprezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a súčasne prezident Austrálskeho olympijského výboru, ktorý situáciu konzultoval s austrálskym premiérom Scottom Morrisonom: “V čase, keď je koronavírus v krajine viac-menej pod kontrolou, je potrebné ukázať svetu, že to s našou kandidatúrou myslíme vážne."

Kandidatúra Queenslandu sa bude sústrediť okolo mesta Brisbane a dôležité slovo má preto aj starosta Adrian Schrinner, ktorý kandidatúru podporuje: “Nesmieme sa však nechať uniesť. Dôležité bude zabezpečiť organizáciu tak, aby sa na naše hry spomínalo v dobrom. Nemyslím si, že niekto ich chce mať len preto, aby boli. Obzvlášť nie starostovia miest v štáte Queensland.“

Queensland oznámil kandidatúru už vlani, pre pandémiu koronavírusu sa však celý proces pozastavil. Náklady na organizáciu odhadli na 5,3 miliardy austrálskych dolárov (približne 3,3 miliardy eur).

Dialóg s MOV o prípadnej organizácii už nadviazalo aj ďalších päť krajín: India (Bombaj), Indonézia (Jakarta), Katar (Doha), Nemecko (Porýnie-Porúrie) a Španielsko (Madrid).