Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

VIDEO: Olympijský a paralympijský výbor sa dohodli na užšej spolupráci

Na snímke vľavo prezident SOV Anton Siekel, vpravo predseda SPV Ján Riapoš po podpise memoranda Slovenského paralympijského výboru (SPV) a Slovenského olympijského výboru (SOV) na prvej spoločnej tlačovej konferencie v Bratislave 28. marca 2017. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Medzi dôležité roviny spolupráce patrí projekt spoločného Slovenského domu cez zimné olympijské a paralympijské hry 2018 v Pjongčangu a letné olympijské a paralympijské hry 2020 v Tokiu.

Bratislava 28. marca (TASR) - Slovenský olympijský výbor (SOV) a Slovenský paralympijský výbor (SPV) sa podpisom memoranda dohodli na spolupráci pri viacerých aktivitách.

Medzi najdôležitejšie roviny spolupráce patrí projekt spoločného Slovenského domu počas zimných olympijských a paralympijských hier 2018 v Pjongčangu a letných olympijských a paralympijských hier 2020 v Tokiu. "Naše záujmy a obsah činností sa v mnohom prekrývajú - či už ide o zabezpečovanie prípravy a účasti na zimných olympijských a paralympijských hrách, respektíve olympijských a paralympijských hrách, a s tým súvisiace zázemie v podobe Slovenského domu v dejisku hier, zabezpečovanie marketingových zdrojov na činnosť našich organizácií, celkové riešenie legislatívnych otázok aj systému financovania slovenského športu, alebo aj o ďalšie veci," povedal prezident SOV Anton Siekel.



SOV a SPV budú spolupracovať aj pri predkladaní návrhov na úpravu zákonov. "Je to mimoriadne dôležité s ohľadom na situáciu po prijatí nového zákona o športe. Je to posun k novej spolupráci so SOV podobne, ako je to na medzinárodnej úrovni. V systéme slovenského športu ide o dve veľmi dôležité športové inštitúcie. Jedným z našich hlavných cieľov je práve výraznejšie prepojenie spoločných činností," uviedol pri podpise predseda SPV Ján Riapoš.

Spoločné aktivity budú aj pri SOV - Slovenskom olympijskom a športovom múzeu, kde zbierku obohatia artefakty od paralympionikov. Zvýšená aktivita bude aj na pôde Klubu fair play SOV, jej cieľom je propagácia čistého športu, čestnej hry a príkladného správania ľudí pôsobiacich v športe a okolo športu.

Siekel zdôraznil potrebu diskutovať aj o novom Zákone o športe. "Postavenie Slovenského olympijského výboru a Slovenského paralympijského výboru je v slovenskom športovom hnutí špecifické. S pánom Riapošom sme definovali viacero oblastí, v ktorých si vieme pomôcť a podporiť sa. Vyzdvihol by som najmä oblasť nového Zákona o športe. Ten prináša veľa otázok, na ktoré budeme musieť nájsť riešenia. Diskutovali sme aj o spoločnej príprave našich športovcov na podujatiach, ktoré spoločne organizujeme. Začíname písať novú kapitolu spolupráce, v ktorej budeme viac komunikovať, riešiť naše problémy tak, aby sme si navzájom pomohli," dodal Siekel.

Riapoš by bol rád, keby sa podobne ako v iných krajinách nerobili rozdiely medzi zdravými a zdravotne znevýhodnenými športovcami. "Chcem sa poďakovať pánovi Siekelovi za konštruktívny prístup na našej ceste. Slovenský paralympijský výbor, ktorý vznikol v roku 1995, má pred sebou ešte veľa výziev, ktoré by chcel zrealizovať. Výsledkom spolupráce Medzinárodného olympijského výboru a Medzinárodného paralympijského výboru sú olympijské hry - jedno podujatie, ktoré organizuje jedna organizácia. U nás to tak zatiaľ nie je a aj to by sme radi zmenili. Nereprezentujeme len SOV a SPV, ale spoločne reprezentujeme Slovensko. Vidíme hlavné priesečníky v spoločnej príprave na OH a PH, nový Zákon o športe akokeby opomenul účasť na tomto podujatí. Čaká nás náročná práca presvedčiť kompetentných, aby sa týmto začali zaoberať, lebo už o rok nás čaká zimná olympiáda v Pjongčangu," doplnil Riapoš.



Pozitívne reakcie na podpis memoranda vládne aj v kruhu športovcov. "Na výraznejšie prepojenie zdravých a nás zdravotne znevýhodnených športovcov som zvyknutá z klubu. Deviaty rok som členkou Športového centra polície Ministerstva vnútra SR, vytvárajú nám rovnaké podmienky a som rada, že už aj na najvyššej úrovni bude spolupráca výraznejšia," vyjadrila sa jediná slovenská profesionálna paralympionička Veronika Vadovičová.

Päťnásobná paralympijská medailistka pôsobí v ŠCP deviaty rok. "Je tam o mňa výborne postarané, k dispozícii mám ukážkové tréningové podmienky či možnosť na regeneráciu. Mám otvorené rovnaké dvere ako zdraví športovci. Som veľmi rada, že SOV sa zapojil do spolupráce, chceme vytvoriť jeden šport. Všetci športovci - olympionici či paralympionici - spoločne reprezentujeme našu republiku," dodala Vadovičová.

Pri podpise memoranda bola aj jej kamarátka, úspešná strelkyňa Zuzana Rehák-Štefečeková. "Úspechy nás zdravých športovcov majú obrovskú cenu. Ešte cennejšie je však to, že naši kamaráti a kolegovia sa dokázali popasovať s osudom, čo by nie každý zvládol, dosahujú svetové úspechy a vyhrávajú paralympiády. S Veronikou sa poznáme veľa rokov, je pre pre mňa motiváciou. Zdravotne znevýhodnení športovci nie sú iní, obetujú sa viac a preto sú pre mňa motiváciou," uviedla Rehák-Štefečeková.