Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Americký olympijský a športový výbor možno povolí politické prejavy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zákaz politických manifestov platí aj v Medzinárodnom olympijskom výbore, už skôr pravidlo 50 kritizovali Nemci.

New York 10. júna (TASR) – Americký olympijský a športový výbor vytvoril pracovnú skupinu, ktorá preskúma pravidlá zakazujúce športovcom politické prejavy počas podujatí. Informoval o tom športovcov prostredníctvom listu. Podľa dokumentu nový orgán prehodnotí ich právo na protest a bude podporovať celosvetovú zmenu.

Zákaz politických manifestov platí aj v Medzinárodnom olympijskom výbore, už skôr pravidlo 50 kritizovali Nemci. Podľa prezidenta tamojšieho olympijského výboru Alfonsa Hörmanna treba posudzovať politické prejavy športovcov citlivo a jednotlivo.

Iniciatíva je pokračovaním volania po boji s rasizmom, ktoré odštartovala smrť Georgea Floyda. Ten zomrel pri zatýkaní v Minneapolise, keď mu policajt kľačal na krku takmer deväť minút. Incident vyvolal vlnu protestov, ktoré prerástli do nepokojov vo viacerých amerických mestách.

Proti rasovej diskriminácii sa postavili aj európski športovci. Protirasistické gestá ukázali v nemeckej futbalovej bundeslige, ozval sa aj britský šesťnásobný majster sveta Formuly 1 Lewis Hamilton a mnohí ďalší. Medzinárodná futbalová federácia apelovala na zväzy, aby upustila od trestu za podobné prejavy počas zápasov. Informáciu priniesla agentúra DPA.