Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Zasadnutie olympijského výboru v roku 2025 bude v Aténach

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Úspešné hry sľúbili aj organizátori zimnej olympiády v Pekingu. Čína však čelí veľkej kritike za porušovanie ľudských práv v krajine, najmä za prenasledovanie a genocídu Ujgurov.

Lausanne 11. marca (TASR) - Medzinárodný olympijský výbor (MOV) pridelil organizáciu svojho zasadnutia v roku 2025 Aténam, ktoré pre pandémiu nemohli hostiť tohtoročné edíciu. Tá sa koná od stredy do piatku online formou.

Rozhodnutie usporiadať míting v metropole Grécka schválili vo štvrtok jednohlasne. Na 138. zasadnutí budú o štyri roky voliť prezidenta MOV, tak ako tomu bolo aj v stredu, keď svoju funkciu obhájil Thomas Bach. Nemecký funkcionár je na čele MOV od roku 2013, keď nahradil Jacquesa Roggeho a stal sa deviatou hlavou výboru. O štyri roky už nemôže kandidovať.

Zatiaľ nie je známe, či sa na zasadnutí v Aténach rozhodne aj o dejisku OH 2032. Organizátori hier sa zvyčajne volili sedem rokov dopredu, no podľa nového výberového procesu k tomu môže prísť aj skôr. Exekutíva MOV totiž už koncom februára prijala návrh komisie pre olympijské hry a austrálske mesto Brisbane sa tak stalo preferovaným kandidátom na usporiadanie hier. MOV tak začne s austrálskymi predstaviteľmi exkluzívne rokovania. Ak budú úspešné, Brisbane dostane organizátorské práva OH a PH 2032.

O zorganizovanie prejavili záujem aj Budapešť, čínske mestá Čcheng-tu a Čchung-čching, Naí Dillí, Jakarta, Istanbul, Petrohrad, Dauha a Porýnie-Vestfálsko. Hlavné mesto Kataru a nemecký región chcú pokračovať v rozhovoroch MOV napriek tomu, že výbor si prednostne vybral austrálske mesto.

Nový systém výberu podrobili kritike predstavitelia viacerých krajín, ktoré sa o hry v roku 2032 uchádzali. Predstavitelia MOV vo štvrtok svoje rozhodnutie znova obhajovali. "Brisbane splnilo všetky kritéria potrebné na ďalší dialóg. Predstavili vynikajúcu príležitosť zabezpečiť budúcnosť olympijského hnutia v neistých časoch," povedala nórska predsedníčka komisie pre budúce hry Kristin Klosterová Aasenová. Zároveň uviedla, že ak to neznamená definitívne "nie iným kandidátom", ale že ak Brisbane splní požiadavky, môže sa o ňom hlasovať ako o hostiteľovi. Ak nie, MOV bude hľadať nového kandidáta. Klosterová Aasenová vylúčila, že by sa rozhodlo naraz o hrách v rokoch 2032 a 2036 ako tomu bolo v prípade OH 2024 v Paríži a 2028 v Los Angeles.

Počas zasadnutia mal príhovor aj premiér Austrálie Scott Morrison, ktorý uviedol, že celá vláda, mesto i štát Queensland pracujú na tom, aby splnili požiadavky MOV: "Pre Austráliu bude veľká česť znova hostiť vaše hry." Hry v roku 1956 sa uskutočnili v Melbourne a v roku 2000 v Sydney.

Počas štvrtkového zasadnutia predstavili svoje správy organizátori a koordinačné komisie MOV pre Tokio 2020, Peking 2022 a Paríž 2024. Predstavitelia výboru hier opäť uistili, že napriek pandémii odštartujú 23. júla. "Bude to srdcervúci moment pre Japonsko a celý svet," uviedol Bach. Na zasadnutí vystúpila aj nová prezidentka organizačného výboru Seiko Hašimotová. Doterajšia japonská olympijská ministerka nahradila vo funkcii Jošira Moriho, ktorý odstúpil z funkcie po svojich sexistických výrokoch.

Hašimotová uviedla, že olympiáda, ktorú museli pre pandémiu preložiť o rok, bude nakoniec úspešným príbehom. Pridal sa aj šéf koordinačnej komisie John Coates, ktorého citovala agentúra dpa: "Stále môžeme povedať, že ide o najlepšie pripravené hry všetkých čias. Som si istý, že to budú krásne hry."

Prezident MOV prezradil, že Čína sa ponúkla, že by mohla poskytnúť vakcíny pre účastníkov hier v Tokiu a zimnej olympiády v Pekingu o dva roky neskôr. "MOV zaplatí tieto dávky vakcín pre olympijské a paralympijské tímy a ďalšie dve pre obyvateľstvo organizátorských krajín," uviedol. O účasti zahraničných divákov by sa malo rozhodnúť pravdepodobne do konca marca. Športovci by mali mať možnosť prísť do krajiny na testovacie súťaže pred OH.

Úspešné hry sľúbili aj organizátori zimnej olympiády v Pekingu. Čína však čelí veľkej kritike za porušovanie ľudských práv v krajine, najmä za prenasledovanie a genocídu Ujgurov. Viaceré ľudskoprávne organizácie i predstavitelia niektorých štátov dokonca vyzývajú na bojkot hier.

V piatok je na programe hlasovanie o stratégii na nadchádzajúcich päť rokov. Dokument s názvom Agenda 2020+5 obsahuje pätnásť odporúčaní. Medzi inými napríklad vyššiu miera solidarity, digitalizáciu, posilnenie práv a povinností športovcov, boj proti dopingu, zaistenie trvalo udržateľného rozvoja, či riešenie ekonomických dopadov pandémie.