Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Olympijského plavca Kellera prepustili, no nesmie do Washingtonu

Na archívnej snímke z 12. januára 2008 americký plavec Klete Keller. Foto: TASR/AP

Keller čelí obvineniam z účasti na minulotýždňových výtržnostiach, počas ktorých do Kapitolu vtrhol dav ľudí.

New York 15. januára (TASR) - Päťnásobného olympijského medailistu v plávaní Kleteho Kellera z USA prepustili z federálnej väzby, no súd mu nariadil zdržiavať sa mimo hlavného mesta Washingtonu až do inaugurácie nového prezidenta Joea Bidena.

Keller, ktorý žije v Colorade, nesmie do 21. januára navštíviť hlavné mesto a po tomto termíne tam môže ísť len na schôdzky s právnikmi a súdne pojednávania. Taktiež musí žiadať o povolenie na návštevu svojich detí v Severnej Karolíne. Kellera prepustili bez kaucie, no sľúbil, že sa zúčastní nasledujúcich pojednávaní a bude dodržovať aj ďalšie podmienky, napríklad nevlastniť strelné zbrane.

Keller čelí obvineniam z účasti na minulotýždňových výtržnostiach, počas ktorých do Kapitolu, sídla amerického Kongresu vo Washingtone, vtrhol dav ľudí. V tom čase v ňom obe komory Kongresu na spoločnom zasadnutí mali potvrdiť víťazstvo Joea Bidena v prezidentských voľbách z 3. novembra.

Podľa videozáznamov FBI bol Keller medzi demonštrantami. Plavec čelí obvineniu z vedomého vniknutia do budovy, kde bol zákaz vstupu, resp. v bránení výkonu funkcie vládnej moci. Tridsaťosemročný Keller štartoval na OH v rokoch 2000, 2004 a 2008. Získal na nich dve zlaté a jednu striebornú medailu v štafetách na 4x200 m kraul, resp. dva individuálne bronzy na 400 m v.sp. Informovala agentúra AP.