Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Šport

Olympijský oheň odštartoval v Marseille púť Francúzskom

Na snímke trojsťažňová plachetnica Belem, ktorá prináša olympijský oheň z Grécka, pláva do starého prístavu vo francúzskom Marseille v stredu 8. mája 2024. Foto: TASR/AP

Štafetu s pochodňou sledovali vo štvrtok v uliciach Marseille desiatky divákov vrátane miestneho arcibiskupa Jeana-marca Avelinea.

Marseille 9. mája (TASR) - Olympijský oheň začal deň po príchode do Francúzska v prístavnom meste Marseille svoju púť krajinou usporiadateľa OH 2024. Pochodeň si pred tamojšou katedrálou prevzal bývalý francúzsky futbalista Basile Boli a po svojom úseku ju odovzdal 83-ročnej Colette Cataldovej.

Štafetu s pochodňou sledovali vo štvrtok v uliciach Marseille desiatky divákov vrátane miestneho arcibiskupa Jeana-marca Avelinea. "Bolo to niečo fantastické, skutočne sa mi rozbúchalo srdce. Je to olympijský plameň, symbol športu a vzájomného spolužitia," uviedol Boli podľa agentúry AFP.
Bývalý francúzsky futbalista Basile Boli (vpravo) odovzdáva olympijský oheň 83-ročnej Colette Cataldovej počas prvého úseku štafety s pochodňou v prístavnom meste Marseille vo štvrtok 9. mája 2024.
Foto: TASR/AP

Olympijský oheň dorazil do Francúzska v stredu, pochodeň v Marseille prebral ako prvý plavec Florent Manaudou. Ceremoniál sledoval približne 150-tisícový dav a bol prvou veľkou skúškou pre organizátorov a bezpečnostné zložky pred OH v Paríži. Prenesenie ohňa do Marseille z gréckej Olympie odštartovalo 12.000 kilometrov dlhú štafetu s pochodňou cez Francúzsko a vzdialené zámorské územia. Priviezla ho historická loď Belem, ktorá absolvovala 12-dňovú cestu z Grécka a jej príchod sprevádzalo viac ako tisíc ďalších lodí. OH v Paríži sa začnú 26. júla otváracím ceremoniálom na rieke Seina a budú trvať do 11. augusta.