Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Olympijský víťaz v hode kladivom Nazarov dostal dvojročný dištanc

Dilšod Nazarov z Tadžikistanu získal zlatú medailu v olympijskom finále hodu kladivom v Riu de Janeiro 20. augusta 2016. Foto: TASR/AP

Už 38-ročný atlét nemôže súťažiť do 24. septembra 2021 a v Tokiu tak nebude môcť obhajovať olympijské zlato.

Dušanbe 18. marca (TASR) - Úradujúci olympijský víťaz v hode kladivom Dilšod Nazarov z Tadžikistanu dostal od Jednotky integrity atletiky (AIU) trest zastavenia činnosti na dva roky za doping. V jeho desať rokov starej vzorke z majstrovstiev sveta v kórejskom Tägu objavili stopy zakázanej látky turinabolu.

Už 38-ročný atlét nemôže súťažiť do 24. septembra 2021 a v Tokiu tak nebude môcť obhajovať olympijské zlato. Zároveň sa vymazali všetky jeho výsledky od augusta 2011 do augusta 2013. Všetky jeho najvýznamnejšie úspechy zostávajú v platnosti. Nazarov okrem zlata v Riu vybojoval aj striebro na MS v Pekingu v roku 2015. Informovala agentúra AFP.

Slovenský kladivár Marcel Lomnický sa po diskvalifikácii Nazarova posunul o jedno miesto vo výsledkovej listine MS 2013 v Moskve. Z pôvodnej ôsmej priečky poskočil na siedmu, čo je jeho najlepšie umiestenie na svetovom šampionáte v kariére. Nazarov skončil v Moskve pôvodne piaty. "Čo sa dá na toto povedať? Nuž, rozčuľuje ma to!," reagoval Lomnický na informáciu o Nazarovom dopingu pre portál atletika.sk. "Podvodníkov nemám rád. Počkám si ešte na pretestovanie vzoriek z OH 2016 v Riu, kde Nazarov a Bielorus Tichon vzali dve medaily, ktoré im nepatria. Na MS v Moskve mám ale skvelé spomienky, vo svojom prvom veľkom finále som predviedol slušný výkon. Či som ôsmy alebo siedmy, teraz je to už jedno. Oveľa horšie by bolo, ak by som trebárs skončil deviaty a takýto podvodník by ma obral o ďalšie tri finálové pokusy."