Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Olympionika Miloša Mečířa pripomína pamätná tabuľa na OA v Prievidzi

Na archívnej snímke Miloslav Mečíř. Foto: TASR/Michal Svítok

Na popud Združenia olympijských klubov Slovenska ju tam osadil Olympijský klub Prievidza. Slávnostne ju odhalili v utorok.

Prievidza 12. novembra (TASR) - Olympijského medailistu a bývalého trénera daviscupového tímu Miloša Mečířa, ako i jeho športové úspechy pripomína vo vestibule Obchodnej akadémie (OA) v Prievidzi, niekdajšej základnej školy na ulici Obrancov mieru, pamätná tabuľa. Na popud Združenia olympijských klubov Slovenska ju tam osadil Olympijský klub Prievidza. Slávnostne ju odhalili v utorok.

"Začal som chodiť na tenis, Miloš tam ešte hrával, ale už nie veľa. Potom odišiel do Bratislavy. Stretávali sme sa stále, lebo som začal 'funkcionárčiť' a v podstate 32 rokov som predsedom Baníka Prievidza a Miloš bol predsedom Slovana," načrtol priateľ olympionika a predseda Tenisového klubu Baník Prievidza František Vrták.

Tenista Miloslav Mečír.
Foto: TASR/Archív


Mečíř má podľa neho rád Prievidzu, má tam kamarátov z čias minulých a veľmi rád tam chodí a navštevuje ich. "Bol veľmi skromný, usilovný a nadaný. Všetko, čoho sa chytil, robil veľmi dobre. Myslím si, že keby nebol tenista, tak je vynikajúci hokejista alebo basketbalista alebo šachista. Je aj vynikajúci človek," podotkol.

Tenistu volali Veľká mačka. "Je to štýl, ale aj fyziognomické danosti, ktoré mal. Má dlhé ruky, veľmi dobrý pohyb. Len sa natiahol a loptičku už chytil. V tomto išiel na nervy McEnroeovi (John McEnroe, pozn. TASR), ktorý sa bál, keď ho mal dostať na zápas," dodal Vrták.

Rodák z Bojníc, v súčasnosti riaditeľ Národného tenisového centra v Bratislave, nie je jediným olympijským medailistom, ktorý má pamätnú tabuľu. V rámci Slovenska ich osadili a osadia dovedna 84. "Toto podujatie vzniklo na podnet Združenia olympijských klubov SR a schválil ho Slovenský olympijský a športový výbor, ktorý dal vyrobiť pamätné tabule. Olympijské kluby v rámci Slovenska obe inštitúcie poverili inštaláciou tabúľ na školách, respektíve budovách, kde tieto osobnosti pôsobili," spomenul Rudolf Slíž, sekretár Olympijského klubu Prievidza.

Na hornej Nitre prievidzský klub podľa neho inštaloval sedem tabúľ, a to veslárovi Júliusovi Točekovi v Základnej škole Koš, Júliusovi Tormovi v budove Okresného úradu v Partizánskom, Jánovi Geletovi vo Veľkých Chlievanoch, časti Dvorec, ktorý bol členom futbalového družstva, ktoré na olympijských hrách v roku 1964 v Tokiu získalo strieborné medaily. "Podobne ako Vojtech Masný, ktorému sme tabuľu odhaľovali v Chynoranoch. V našom regióne sme odhalili tabuľu aj Denisovi Myšákovi, členovi K4 na olympijských hrách v Rio de Janeiro, a to v Nitrianskom Rudne a Jozefovi Lohyňovi na Základnej škole Mariánska v Prievidzi," dodal.