Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Oranjes zdolali aj Čile, do osemfinále idú s plným bodovým ziskom

Leroy Fer skóruje do bránky Čile v poslednom zápase základnej skupiny na futbalových MS v Brazílii. Foto: TASR/AP
Holandský futbalista Leroy Fer oslavuje svoj gól v sieti Čile. Foto: TASR/AP

Čile aj napriek prehre s Holandskom je ďalším postupujúcim do osemfinále MS v Brazílii.

Sao Paulo 23. júna (TASR) -Futbalisti Holandska sa stali víťazmi B-skupiny na MS v Brazílii, keď v pondelňajšom priamom súboji o prvenstvo zdolali v Sao Paule reprezentáciu Chile 2:0. Víťazný gól strelil v 77. minúte hlavou striedajúci Leroy Fer, v nadstavenom čase poistil triumf "oranjes" Memphis Depay. Zverenci Louisa van Gaala sa kvalifikovali do osemfinále z prvého miesta s plným počtom 9 bodov. Už pred ich vzájomným zápasom s Chile bolo jasné, že postúpi aj ich juhoamerický súper.

V ďalšom stretnutí "béčka" sa ešte stále úradujúci majstri sveta Španieli rozlúčili so šampionátom víťazstvom 3:0 nad Austráliou. So ziskom troch bodov obsadili tretiu nepostupovú priečku, "protinožci" skončili bez bodu poslední.

Holandsko si na osemfinálového súpera, s ktorým sa stretne v nedeľu 28. júna o 18.00 SELČ vo Fortaleze, muselo počkať do neskorého večera. Čakala ho konfrontácia s druhým tímom z A-skupiny, ktorým mohla byť Brazília, Mexiko alebo Chorvátsko. Chile sa v osemfinále predstaví o deň skôr v sobotu 28. júna o 18.00 SELČ v Belo Horizonte proti víťazovi A-skupiny, ktorý vzišiel rovnako z trojlístka Brazília, Mexiko, Chorvátsko.
Fotogaléria zo zápasu Holandsko - Čile




B-skupina, 3. kolo:

Holandsko - Chile 2:0 (0:0)



Góly: 77. Fer, 90.+2 Depay. ŽK: Blind - Silva. Rozhodovali: Gassama (Gambia) - Menkouande (Kam.), Kabanda (Rwanda), 60.000 divákov.

Holandsko: Cillessen - Janmaat, Vlaar, de Vrij, Blind - Wijnaldum, de Jong, Kuyt (89. Kongolo) - Sneijder (75. Fer) - Robben, Lens (69. Depay)

Chile: Bravo - Medel, Silva (70. Valdivia), Jara - Isla, Aranguiz, Diaz, Mena - Gutierrez (46. Beausejour) - Vargas (81. Pinilla), Sanchez


Priebeh zápasu

V priamom súboji o prvenstvo v B-skupine potrebovalo Chile bodovať naplno, pri rovnosti šiestich bodov totiž hralo v prospech "oranjes" lepšie skóre. Juhoameričania nastúpili v základe bez ťahúňa tímu Vidala, ktorého na podhrotovej pozícii nahradil Gutierrez. Holanďanom chýbal potrestaný kanonier van Persie, na hrote namiesto neho operoval Lens. Aktéri oboch tímov jasne deklarovali, že im ide najmä o to, aby sa v osemfinále vyhli Brazílii.

Arjen Robben (uprostred) z Holandska v zápase B-skupiny medzi Holandskom a Čile na majstrovstvách sveta vo futbale 23. júna 2014 v Sao Paule.
Foto: TASR/AP


Úvodné minúty sa niesli v znamení obojstrannej opatrnosti. Postupne sa viac začali ukazovať v útoku hráči Chile, ale strelecký pokus na bránu dlhé minúty nie a nie prísť. V nezáživnom predstavení prvýkrát zaujal záblesk príležitosti až v 23. minúte. Pekný signál hráčov Chile z rohu však priniesol iba nepresnú Gutierrezovu strelu. V 35. minúte Robben nacentroval na de Vrija, pre ktorého však bola lopta privysoká a napriek snahe ju poslal hlavou ďaleko od brány. Aktivitou hýril Robben, ktorý v 40. minúte pekným sólom prenikol až do šestnástky súpera, ale jeho povestná ľavačka tentoraz minula cieľ. Prvý polčas fajnšmekrov rozhodne nemal čím uspokojiť.

Ani po zmene strán sa obraz hry príliš nezmenil, taktický boj nepriniesol výraznejší vzruch pred žiadnou z brán. Bezgólový výsledok viac nahrával do kariet Holanďanom a hoci Chile preplo do vyšších obrátok, nedokázalo sa trvalejšie usadiť pred pokutovým územím súpera. V 76. minúte sa uviedol peknou strelou striedajúci Depay, ktorú Bravo vytlačil dlaňou na roh. Po ňom Janmaat centrom našiel hlavu ďalšieho nového muža Fera, ktorý nezadržateľne otvoril skóre a otvoril si strelecký účet v národnom tíme - 1:0. V závere sa stretnutie po krátkych turbulenciách opäť vrátilo do útlmu, Holanďania si však ešte v nadstavenom čase poistili triumf gólom Depaya po prihrávke Robbena - 2:0.

Hlasy (zdroj: ČT Sport):

Leroy Fer, stredopoliar Holandska a autor víťazného gólu: "Tréner odo mňa chcel, aby som zmenil priebeh zápasu. Prišiel som na ihrisko s tým, aby som dal gól a podarilo sa mi to. Vyhrali sme všetky tri zápasy, podali sme v nich dobré výkony, tréner mal šťastnú ruku pri striedaniach. Sme v osemfinále, takže vládne spokojnosť. Za súpera si želám tím, cez ktorý postúpime ďalej."

Arjen Robben, útočník Holandska: "Tri zápasy a 9 bodov, to je skvelá bilancia. A to ešte naši súperi kopali proti nám dve penalty. Dnes to bol boj, ale som veľmi hrdý na tím, že sme tento zápas ubojovali do úspešného konca. Dokázali sme využiť dve šance. Veríme si navzájom, nášmu systému a vôbec celej organizácii hry."

Claudio Bravo, brankár Chile: "Myslím, že dnes nevyhral lepší, ale šťastnejší tím. Musíme však rešpektovať silu Holandska, ktoré vyhralo skupinu. My sme prvý cieľ splnili, ale nezastavíme sa. Ďalšie sú pred nami."




tabuľka B-skupiny:

1. Holandsko 3 3 0 0 10:3 9

2. Chile 3 2 0 1 5:3 6

------------------------------------

3. Španielsko 3 1 0 2 4:7 3

4. Austrália 3 0 0 2 3:9 0



program osemfinále MS:

sobota 28. júna

osemfinále:


1A - Chile, 18.00, Belo Horizonte

1C - 2D, 22.00 Rio de Janeiro



nedeľa 29. júna

osemfinále:


Holandsko - 2A, 18.00, Fortaleza

1D - 2C, 22.00, Recife



pondelok 30. júna

osemfinále:

1E - 2F, 18.00, Brasilia

1G - 2H, 22.00, Porto Alegre



utorok 1. júla

osemfinále:

1F - 2E, 18.00, Sao Paulo

1H - 2G, 22.00, Salvador