Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Organizácia ME hádzanárov 2022 pokračuje podľa plánov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Organizátori pôvodne plánovali spustiť predaj vstupeniek až po kvalifikácii, po dohode s Maďarskom a EHF však urýchlili distribúciu a s predajom sa začne už od 1. februára.

Bratislava 13. januára (TASR) - Prípravy na budúcoročné majstrovstvá Európy hádzanárov na Slovensku a v Maďarsku pokračujú podľa plánov. Pandémia koronavírusu však skomplikovala organizátorom marketingové a propagačné aktivity. Šampionát sa uskutoční presne o rok 13.-30. januára v Bratislave, Košiciach, Budapešti, Debrecíne a Szegede. Organizátori v stredu avizovali aj začiatok predaja lístkov, na Slovensku sa dostanú do predaja 1. februára, k dispozícií budú vstupenky na zápasy "slovenskej" skupiny v Košiciach a v Bratislave, v hlavnom meste by sa mali predstaviť Nemci a v prípade postupu Česi.

"Organizácia šampionátu sa nesie v trochu inom duchu, ako sme plánovali. Získali sme ho na kongrese v júni 2018 a vtedy nikto nepredpokladal, že sa svet dostane do takejto situácie. Nie je to ľahké, ale máme výborný organizačný výbor pod vedením Igora Nemečka. Jeho tím vie čo robí, už pracovali na dvoch hokejových majstrovstvách. Z pohľadu dopravy či ubytovania nie je žiadny problém, ideme podľa plánu, ktorý máme nastavený s Maďarmi a Európskou hádzanárskou federáciou. Nemohli sme však spustiť podporné projekty ako školské turnaje, projekty v cestovnom ruchu. Marketing je v rovine tlačových správ a online besied," povedal prezident Slovenského zväzu hádzanej Jaroslav Holeša.

Organizátori pracujú na šampionáte už od minulého roka. Podľa predsedu predstavenstva organizačného výboru Igora Nemečka im pandémia skomplikovala aj prípravu samotnej reprezentácie, ktorá mala na konci minulého roka odohrať zápasy v rámci Euro Cupu. Ten mal zároveň preveriť haly v Bratislave a Košiciach: "Slovenský tím je už kvalifikovaný na ME, takže mal odohrať prípravné zápasy proti Španielsku, Maďarsku a Chorvátsku. Na to sme zameriavali pozornosť od leta, počítali sme s novembrom, ale museli sme to zrušiť, resp. presunúť. Teraz okrem šampionátu riešime aj toto, pretože ich chceme odohrať v halách, ktoré budú hostiť majstrovstvá tak, aby sme si vyskúšali ich pripravenosť. Na rozdiel od maďarských, naše haly sú hokejové, takže pre nás je to dôležitá skúška."

Osobitnou otázkou je divácka účasť. Koncom minulého roka sa odohral ženský európsky šampionát v Dánsku bez divákov, v stredu odštartovali MS v Egypte, ktoré sa napokon uskutočnia tiež pred prázdnymi tribúnami. "Šampionát v Dánsku nám ukázal, či je vôbec možné uskutočniť ME bez divákov. Ukázalo sa, že áno, ale iba za veľkej podpory štátu e Európskej hádzanárskej federácie, pretože organizátori príde podstatný príjem zo vstupného. Prvoradé je však zdravie, v Egypte vláda povolila čiastočnú návštevu divákov, ale tímy sa postavili proti tomu," povedal Holeša. "Som optimista. Teraz sme v počiatočnej fáze očkovania. Pred nami sú MS v hokeji, futbale a olympiáda, takže máme výhodu v tom, že máme ešte čas. Diváci sú pre nás dôležití, pretože na toto podujatie nemáme žiadnu finančnú podporu od štátu ani od EHF. Jediný príjem je z lístkov, takže je to pre nás veľmi dôležité. Verím, že v januári 2022 budeme mať vypredané. Aj preto budú hrať Slováci v Košiciach a v Bratislave by sa mali predstaviť v prípade kvalifikácie Česi a Nemci," povedal Nemeček.

Organizátori pôvodne plánovali spustiť predaj vstupeniek až po kvalifikácii, po dohode s Maďarskom a EHF však urýchlili distribúciu a s predajom sa začne už od 1. februára. "Maďari začali predávať lístky už v stredu na otvárací zápas a finálový víkend v Budapešti. My odštartujeme predaj od 1. februára na slovenský tím. Dostupné budú teda tri zápasy v košickej skupine. V Bratislave budú hrať dve skupiny. Do predaja by mali ísť zápasy, kde budú Nemci. Ak postúpia Česi, budú v tej druhej," priblížil Nemeček.

Koronavírus sa výrazne dotkol aj samotného slovenského tímu. Okrem zrušených prípravných zápasov, museli viacerí hráči prekonať ochorenie COVID-19. "Mali sme pripravený dvojročný program, ktorý už v prvom roku skončil v troskách pre covid. Chceli sme odohrať dvanásť zápasov so svetovou špičkou, žiaľ, odohrali sme iba jeden. Momentálne sme v situácii, keď z dvadsiatich hráčov širšieho kádra prekonalo v rôznych etapách covid dvanásť. Teraz máme štyroch-piatich hráčov, ktorí ho prekonávajú, navyše troch členov realizačného tímu, ktorí končia izoláciu. Tréner Peter Kukučka má ťažkú situáciu. Začíname trénovať, ale budú nám chýbať piati-šiesti hráči pre koronu, ďalší štyria sú zranení. Ďalšia vec je, že nie každý hráč je po korone schopný naplno trénovať. Preto bude zraz rozdelený na viacero fáz, nechceme hráčom ublížiť," uviedol Holeša.

"Po zápase s Českom skončili nakazení šiesti hráči, k nim by som prirátal aj seba a ďalších dvoch trénerov. Dohromady teda osem ľudí. Niektorí to už mali, niektorí dokonca aj dvakrát a už boli imúnni. V každom prípade nám to pokazilo celú prípravu, januárový trojblok sa rozsypal. Zostala nám ešte posledná časť, ale nebude môcť prísť každý z dôvodu karantény. Snažili sme sa poskladať aspoň 19-členný tím, ktorý sa stretne vo štvrtok a potom odohrá zápas s maďarským tímom do 21 rokov. Bude aj pre mňa neznáma, pretože prídu chalani tesne po prekonaní covidu. Musím dať na nich pozor aj čo sa týka záťaže. Je to nová choroba a nikto nemá skúsenosti. Niektorí chalani neprídu, lebo majú ešte stále problémy s dýchaním. Musím dať pozor, pretože by sa mohli u hráčov vyskytnúť vážne problémy či zápal srdcového svalu či dýchacie problémy, takže aj toto musím zobrať do úvahy," povedal prostredníctvom videa Kukučka.