Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Organizátori mládežníckej európskej olympiády už školia dobrovoľníkov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dušan Hein

Proces registrácie dobrovoľníkov je otvorený od marca 2021 pre všetky staršie vekové kategórie ako 16 rokov.

Banská Bystrica 12. mája (TASR) - Pod Urpínom sa zišlo viac než 700 dobrovoľníkov z celého Slovenska, aby sa počas troch dní od štvrtka 12. mája do soboty 14. mája dozvedeli konkrétne informácie k ich vybranej pozícii a mohli pomôcť zvládnuť priebeh XVI. letnej edície Európskeho olympijského festivalu mládeže v Banskej Bystrici, ktorý sa koná od 24. do 30. júla 2022.

Proces registrácie dobrovoľníkov je otvorený od marca 2021 pre všetky staršie vekové kategórie ako 16 rokov. "Vekový rozptyl máme naozaj veľký, od šestnásťročných až po najstaršieho dobrovoľníka, ktorý má 76 rokov. Aj tento fakt potvrdzuje, že ide o pozíciu pre každého bez rozdielu. Teraz sme vo fáze, keď sa nám do dejiska EYOF-u zišli všetci registrovaní dobrovoľníci zo Slovenska, pre zahraničných sme pripravili online program. Na nás je teraz oboznámiť všetkých prítomných s dôležitosťou ich pozície a konkrétne informovať o ich práci a dennom programe na najväčšej multišportovej akcii tohto roka na Slovenku. Okrem teoretickej časti si prejdú aj športoviská a miesta, kde budú vykonávať dobrovoľnícku činnosť. Na záver ich čaká zábavný program s kvízom a pripravili sme si aj dobrovoľnícku hymnu EYOF 2022," popisuje trojdňový program riaditeľka dobrovoľníkov Júlia Jančíková.

Mládežníckej európskej olympiády sa zúčastní 3600 účastníkov z piatich desiatok krajín starého kontinentu. Súťažiť sa bude v desiatich športoch nielen v Banskej Bystrici, ale aj v jej širšom okolí. "Máme 72 dní do začiatku EYOF-u. Som rád, že sa začali školenia pre dobrovoľníkov. Počty sú však hraničné. Uvítal by som, aby sa k dobrovoľníkom pridalo oveľa viac Banskobystričanov a ukázali nielen slovenské dobrovoľnícke srdce ale i bystrické dobrovoľnícke srdce. Dúfam, že našu žiadosť vyslyšia a podarí sa nám stav dobrovoľníkov doplniť na požadovanú úroveň. Ideálne do dvoch až troch týždňov. Už pri prvom tomto veľkom stretnutí badať vynikajúcu atmosféru, dobrú energiu a komunikáciu medzi dobrovoľníkmi. Verím, že to naplní ich aj naše predstavy a spoločne dokážeme pripraviť skvelé podujatie," uviedol pre TASR na štvrtkovom brífingu pri príležitosti stretnutia s dobrovoľníkmi prezident Organizačného výboru EYOF 2022 a primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Svoj pohľad na dobrovoľníctvo prišla vo štvrtok odprezentovať do Banskej Bystrice aj bývalá slovenská biatlonistka a trojnásobná olympijská víťazka Anastasia Kuzminová. Je zároveň aj ambasádorkou EYOF-u. Pred mikrofónmi netajila, že k dobrovoľníkom má bližší vzťah: "Bez dobrovoľníkov sa nekoná žiadne veľké športové podujatie. Také pripravujeme aktuálne v Banskej Bystrici. Prezentujeme celé Slovensko. Opísať, aký má byť ideálny dobrovoľník, je náročné, ale čo získajú, viem presne povedať. Najmä počas olympijských hier, ale i na iných veľkých podujatiach som s dobrovoľníkmi často komunikovala, stretávala sa s nimi. Je to pre každého z nich vynikajúca možnosť posunúť svoje limity, hranice, nadobudnúť nové kontakty, naučiť sa komunikovať nielen v cudzej reči, ale aj komunikovať na vyššej úrovni, riešiť problémy, rôzne otázky a byť o niečo viac zodpovedný než v bežnom živote. Viacerí sa môžu rozhodnúť pre oblasť, ktorej sa venovali alebo venujú, ktorú majú obľúbenú. Pritom zistiť niečo nové, naučiť sa niečo nové. Zažiť krásne podujatie, vytvoriť si priateľstvá."

Nábor dobrovoľníkov je stále otvorený a záujemcov by mohla presvedčiť aj nová hymna. Vytvorila ju Kristína Leščinská a prezentovala ju pre TASR i týmto slovami: "Hymna je veselá, vznikla spontánne. Vytvorila som pesničku a som rada, že sa organizátorom páčila a vytvorila sa z nej hymna. Spieva sa v nej o tom, prečo som sa rozhodla ísť ako dobrovoľníčka na EYOF a vyzývam v nej, aby sa aj ostatní pridali ako dobrovoľníci."

Každý dobrovoľník, ktorý sa zúčastní na EYOF Banská Bystrica 2022, získa limitovanú edíciu oblečenia, počas dobrovoľníckej služby bude mať zabezpečenú stravu a pitný režim, možnosť odpočinku vo Volunteers Basecampe, pre mimo banskobystrických dobrovoľníkov bude zabezpečené ubytovanie. Každý dobrovoľník získa na záver podujatia certifikát o absolvovaní dobrovoľníckej činnosti, ktorý môže uplatniť v ďalšom profesijnom živote.