Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Šport

Organizátori pustia na športoviská do 10.000 domácich fanúšikov

Na snímke odhalené sochy - vľavo maskot tohtoročnej letnej olympiády Miraitowa a vpravo maskot letnej paralympiády Someity v Tokiu v stredu 14. apríla 2021 v Tokiu. Foto: TASR/AP

Na športoviskách bude zakázané povzbudzovanie, povinné budú rúška a fanúšikovia sa ihneď po skončení súťaží musia vrátiť domov.

Tokio 21. júna (TASR) – Organizátori OH v Tokiu v pondelok oznámili, že domácim divákom umožnia vstup na všetky olympijské športoviská do 50% ich celkovej kapacity. Ich počet však nesmie presiahnuť desaťtisíc, informovala agentúra AP.

Rozhodnutie, ktoré padlo na online stretnutí organizátorov s Medzinárodným olympijským výborom, japonskou vládou a vedením mesta, je v rozpore s odporúčaniami hlavného zdravotného poradcu Šigeru Omiho. Sedemdesiatdvaročný odborník minulý týždeň povedal, že najbezpečnejší spôsob usporiadania hier je bez fanúšikov. V minulosti sa dokonca vyjadril, že "je nenormálne organizovať takéto podujatie v čase pandémie". Premiér Jošihide Suga však v rámci vyhlásenia všetkých ubezpečil, že v prípade zhoršenia situácie fanúšikom vstup zakáže: "Budeme pripravení reagovať. Našou prioritou je zorganizovať podujatie, ktoré bude pre všetkých bezpečné."

Organizátori už skôr vyučili účasť fanúšikov zo zahraničia. Na športoviskách bude zakázané povzbudzovanie, povinné budú rúška a fanúšikovia sa ihneď po skončení súťaží musia vrátiť domov. V súčasnosti je predaných približne 3,7 milióna vstupeniek. V posledných prieskumoch narástol počet podporovateľov olympijských hier, až 62% opýtaných však stále preferuje ďalší odklad podujatia. Týždenná incidencia je v Tokiu v súčasnosti približne 400 nových prípadov denne. Približne 6,5% Japoncov je zaočkovaných oboma dávkami vakcíny, 16,5% malo minimálne prvú dávku.