Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Organizátori schválili Covid protokol, účasť divákov stále v hre

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Lotyšská vláda začiatkom marca vyčlenila 3,7 milióna eur na organizáciu MS, z toho tri milióny išli na prípravu a vybavenie druhej arény Daugava v Olympijskom športovom centre.

Riga 30. apríla (TASR) - Organizačný výbor MS v hokeji v Rige (21. mája - 6. júna) odsúhlasil bezpečnostný protokol šampionátu. Organizátori ho vypracovali spolu s ministerstvom zdravotníctva a Centrom pre prevenciu a kontrolu chorôb. Športovci a pomocný personál budú počas šampionátu bývať v jednom hoteli, každý hráč bude mať k dispozícii samostatnú izbu. Hráči sa musia správať v súlade s vypracovaným protokolom, budú pravidelne testovaní a budú používať aplikáciu Stop Covid.

Šampionát sa zatiaľ plánuje bez prítomnosti divákov. Lotyšský premiér Krisjanis Karinš v stredu vyhlásil, že momentálne nevidí možnosť usporiadať MS s divákmi. Karinš pripomenul, že epidemiologická situácia v Lotyšsku sa v súčasnosti zhoršuje: "Je lepšie povedať to ľuďom hneď teraz, ako im dávať márne nádeje."

Organizátori však aj naďalej vedú diskusie o možnostiach pustiť na tribúny aspoň obmedzený počet fanúšikov. Rozhodnutie sa má prijať v polovici mája a bude sa v ňom hodnotiť epidemiologická situácia, bezpečnostný protokol Covid-19 vypracovaný Lotyšskou hokejovou federáciou (LHF) a dôležité budú aj názory odborníkov z ministerstva zdravotníctva a z Centra pre prevenciu a kontrolu chorôb. Rovnako sa prijme konečné rozhodnutie o možnosti zriadiť bezpečné fanúšikovské zóny v meste. Tie by mali zabrániť nekontrolovaným zhromaždeniam ľudí počas hokejového šampionátu.

Lotyšská vláda začiatkom marca vyčlenila 3,7 milióna eur na organizáciu MS, z toho tri milióny išli na prípravu a vybavenie druhej arény Daugava v Olympijskom športovom centre. V nej odohrajú zápasy v A-skupine aj slovenskí reprezentanti. V hlavnej Aréne Riga sa budú hrať zápasy B-skupiny, ďalej dva štvrťfinálové duely a semifinále a aj zápasy o medaily.

Vo štvrtok sa po zasadnutí riadiaceho výboru rozhodlo o tom, že kongres IIHF sa uskutoční online formou. Finančné prostriedky zo štátneho rozpočtu na tento účel tak organizátori nevyužijú, LHF vráti všetky peniaze štátu. Ďalšia schôdza organizačného výboru sa uskutoční 6. mája.