Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Druhý slalom v Záhrebe zrušili, Vlhovú správa zaskočila

Na snímke trať po zrušení slalomu Svetového pohára žien v chorvátskom Záhrebe vo štvrtok 5. januára 2023. Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) zrušila pre nepriaznivé počasie štvrtkový slalom Svetového pohára žien v chorvátskom Záhrebe. Foto: TASR - Martin Baumann

Už počas stredajšieho slalomu komplikovali podmienky vysoké teploty a vo štvrtok prispel k rozhodnutiu kompetentných aj silný vietor.

Záhreb 5. januára (TASR) - Petra Vlhová chcela vo štvrtok útočiť na prvý triumf v sezóne. Pred druhým slalomom v Záhrebe sa cítila veľmi dobre, no jej plánom skrížila cestu nepriazeň počasia. Na kopci v Slijeme od rána fúkalo a situáciu navyše komplikovalo aj teplé počasie. Slovenskú lyžiarku táto správa zarmútila, no pozitíva videla v tom, že sa môže o deň skôr pustiť do tréningu obrovského slalomu.

Podmienky na lyžovanie neboli ideálne ani v stredu, o zrušení štvrtkových pretekov informovali organizátori tesne pred poludním. "Bola som na izbe, už som sa pripravovala na odchod. Nečakala som to, prekvapilo ma to a trochu aj zamrzelo. Chcel sa som ísť na kopec, lebo som sa cítila dobre. Na druhej strane je to pre nás lepšie, lebo by sme možno odjazdili len prvé kolo a takto sme sa to dozvedeli včas," reagovala Vlhová.

Slovenská reprezentantka sa po druhom mieste v stredajších pretekoch chcela vytiahnuť ešte vyššie, ráno mala veľmi dobré pocity. "Nie vždy je to tak, že ak sa dobre vyspím tak, tak sú aj dobré preteky, ale dnes som sa naozaj dobre vyspala."

Tím Vlhovej sa ešte vo štvrtok presunul do Kranjskej Gory, kde sú 7. a 8. januára na programe dva obrovské slalomy. V tejto disciplíne sa 27-ročná lyžiarka cíti istejšia ako vlani: "V obráku sa cítim veľmi dobre, môj cieľ bol zlepšiť sa v ňom. Mám to dobre rozbehnuté, ale dokonca zostáva ešte veľa času. V Kranjskej Gore to nemám veľmi rada, nedarilo sa mi tam veľmi a teraz verím, že mi sadnú podmienky. Dúfam, že to teraz prelomím."

V stredajšom slalome predviedla Vlhová až na pár zaváhaní jazdu, s ktorou bol spokojný aj jej otec. Ten uviedol, že konečne videl u nej "ohnivú" jazdu. Jeho dcéra sa nedávno pasovala s chorobou, ale už sa cíti dobre: "Cítim sa oveľa lepšie, stratila som silu, ale už sa dostávam späť. Chcem víťaziť, ale keď to nejde, tak sa tomu nepoddávam. Beriem to tak, že to je tak, ako má byť a snažím sa byť lepšia v ďalších pretekoch. Je to šport, chcem sa zlepšovať."

Stále čaká na prvý triumf v sezóne, ale verí, že sa dočká čoskoro: "Všímam si, že to ľudia riešia, ale možno si uvedomia, že keď som vyhrávala, tak to všetci brali ako samozrejmosť a teraz vidia, aké to je naozaj ťažké. Ale pracujem na tom, aby sa to čoskoro podarilo."

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová v prvom kole slalomu žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v Záhrebe 4. januára 2023.
Foto: TASR - Martin Baumann


Vlha: Správne rozhodnutie


Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) zrušila pre nepriaznivé počasie štvrtkový slalom Svetového pohára žien v chorvátskom Záhrebe. Informáciu potvrdil TASR Boris Vlha, člen tímu slovenskej lyžiarky Petry Vlhovej.

Už počas stredajšieho slalomu komplikovali podmienky vysoké teploty a vo štvrtok prispel k rozhodnutiu kompetentných aj silný vietor. V tejto sezóne zrušili už piate podujatie, zakaždým pre nepriaznivé počasie.

"Asi urobili správne rozhodnutie, v závere stredajšieho prvého kola sa lyžovalo pomaly na tráve. Dnes by to bol rovnaké, možno ešte horšie, keďže fúka silný vietor," uviedol Vlha pre TASR. Zároveň priznal, že slovenskej lyžiarke rozhodnutie svojím spôsobom vyhovuje: "Nám to trocha pomohlo, môžeme zajtra trénovať ´obrák´ a pripraviť sa aj na Flachau. Peťa naberie sily a budeme pokračovať."

Lyžiarky sa tak najbližšie predstavia v sobotnom obrovskom slalome v Kranjskej Gore. V slovinskom stredisku zabojuje Američanka Mikaela Shiffrinová o vyrovnanie rekordu Lindsey Vonnovej v celkovom počte víťazstiev. Líderka celkového poradia dosiahla 81. triumf v stredu, keď vyhrala o 76 stotín pred Vlhovou.

/vyslaný redaktor TASR M. Runák/