Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Osaková neobháji titul, jednotka Bartyová ide ďalej

Naomi Osaková, archívne foto. Foto: TASR/AP

V osemfinále si zahrá aj Češka Barbora Krejčíková.

Melbourne 21. januára (TASR) - Japonská tenistka Naomi Osaková neobháji titul na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. V dramatickom piatkovom stretnutí 3. kola prehrala ako trinásta najvyššie nasadená hráčka s Američankou Amandou Anisimovovou 6:4, 3:6, 6:7 (5). Osakovej premožiteľka si v ďalšom zápase zmeria sily so svetovou jednotkou Ashleigh Bartyovou. Domáca Austrálčanka zvíťazila nad Taliankou Camilou Giorgiovou poľahky 6:2, 6:3.

Nenasadená Anisimovová už mala na konte skalp úradujúcej olympijskej víťazky Belindy Benčičovej zo Švajčiarska a teraz pridala aj obhajkyňu trofeje. Po novom roku ešte neprehrala, z titulu sa tešila na turnaji WTA v Melbourne. "Nemám slov, nemôžem sa prestať usmievať. Vedela som, že musím predviesť špičkový tenis, ak chcem pomýšľať na úspech. Naomi hrá dobre zakaždým, je veľká šampiónka. Musela som nájsť novú úroveň a snažiť sa hrať agresívne. S tým som začala v druhom sete a som nesmierne vďačná, že sa mi to podarilo dotiahnuť do víťazného konca. Znamená to pre mňa veľa," povedala 20-ročná Američanka.

O ďalšie prekvapenie sa pokúsi proti Bartyovej. "V prvom sete som zvládla gem, v ktorom som prehrávala 0:40. Od toho momentu to išlo hladko, v najdôležitejších okamihoch mi padali returny. Celkovo si myslím, že to bol veľmi dobrý výkon," uviedla Austrálčanka, ktorá takisto zatiaľ v roku 2022 neokúsila trpkosť prehry. Na turnaji WTA v Adelaide triumfovala v singli aj debli.

Do osemfinále postúpila aj Bieloruska Victoria Azarenková, keď si ako 24. najvyššie nasadená hráčka poradila s pätnástkou "pavúka" Jelinou Svitolinovou z Ukrajiny hladko 6:0, 6:2. Najbližšie na ňu čaká Češka Barbora Krejčíková nasadená ako štvrtá, úradujúca šampiónka Roland Garros vyradila Lotyšku Jelenu Ostapenkovú 2:6, 6:4, 6:4.

Tridsaťdvaročná Azarenková je dvojnásobná miestna šampiónka z rokov 2012 a 2013. "Kontrolovala som si moju stranu kurtu, to ma veľmi teší. Loptičku za loptičkou som dokázala hrať agresívne, hrala som nátlakovo a konzistentne. Aj vďaka tomu sa mi podarilo odvrátiť brejkbaly, ktorým som čelila," povedala pre agentúru AP Bieloruska, ktorú na pozápasovej tlačovej konferencii sprevádzal 5-ročný syn Leo. "Úžasný!" zhodnotil Leo mamin výkon sediac na jej kolenách.

Ženy - dvojhra - 3. kolo:



Ashleigh Bartyová (Aus.-1) - Camila Giorgiová (Tal.-30) 6:2, 6:3

Amanda Anisimovová (USA) - Naomi Osaková (Jap.-13) 4:6, 6:3, 7:6 (5)

Jessica Pegulová (USA-21) - Nuria Parrizasová (Šp.) 7:6 (3), 6:2

Maria Sakkariová (Gréc.-5) - Veronika Kudermetovová (Rus.-28) 6:4, 6:1

Barbora Krejčíková (ČR-4) - Jelena Ostapenková (Lot.-26) 2:6, 6:4, 6:4

Victoria Azarenková (Biel.-24) - Jelina Svitolinová (Ukr.-15) 6:0, 6:2

Madison Keysová (USA) - Čchiang Wang (Čína) 4:6, 6:3, 7:6 (2)

Paula Badosová (Šp.-8) - Marta Kosťuková (Ukr.) 6:2, 5:7, 6:4