Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Osem futbalových zväzov Európy požiadalo o možnosť použiť dúhové pásky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Gesto naopak nepodporili šampióni z roku 2010 Španieli spolu s Portugalskom, Poľskom, Chorvátskom i Srbskom.

Douha 21. septembra (TASR) - Osem národných futbalových zväzov z Európy sa zapojilo do iniciatívy "One Love". Od Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) požadujú, aby kapitáni ich tímov mohli na katarských MS nosiť dúhové pásky v tvare srdca. Chcú tak poukázať na porušovanie ľudských práv zo strany hostiteľskej krajiny, ktorá považuje homosexualitu za ilegálnu.

Súčasťou iniciatívy sú tri tímy s majstrovskými titulmi (Nemecko, Francúzsko, Anglicko) i Holandsko, Nórsko, Švajčiarsko, Belgicko a Wales. Gesto naopak nepodporili šampióni z roku 2010 Španieli spolu s Portugalskom, Poľskom, Chorvátskom i Srbskom. Špeciálne pásky budú mať kapitáni Belgicka a Walesu už vo štvrtkovom vzájomnom stretnutí Ligy národov.

Katarský veľvyslanec v Nemecku Abdulla bin Mohammed bin Saud Al Thani uviedol, že ľudskoprávne témy odvádzajú pozornosť od samotného turnaja. FIFA nedovoľuje reprezentáciám svoje vlastné prvky a prikazuje používať jej vybavenie, no k samotný žiadostiam sa zatiaľ nevyjadrila. Informácie priniesla AP.