Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Osemdesiatnik Karol Polák: „Komentátor by mal byť trochu hercom“

Legendárny športový komentátor Karol Polák komentuje dienie na ihrisku počas finálového zápasu 10. ročníka futbalového turnaja chlapcov z detských domovov na Slovensku Appelia cup 2013 v Štrbe 18. júna 2013. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Komentátorská legenda Karol Polák dnes oslavuje okrúhle výročie. Srdcia národa si získal nezabudnuteľným štýlom komentovania športových zápasov a podmanivým hlasom.


Bratislava 7. septembra (TASR/Teraz.sk) – Legendárny športový redaktor a komentátor Karol Polák sa dnes dožíva životného jubilea 80 rokov. Svojím osobitým štýlom komentoval množstvo významných svetových i domácich športových prenosov. Jeho podmanivý hlas znel z televízie dlhé roky počas zimných a letných olympiád, majstrovstiev sveta či majstrovstiev Európy vo futbale a krasokorčuľovaní .

Takýto úvodný preslov v "polákovskom" štýle si pripravil v novembri 2005 pred odvetným zápasom Slovenska so Španielskom v baráži kvalifikácie MS 2006. V úvodnom dueli Španielsko rozdrvilo Slovensko 5:1. "Pripadám si trochu ako taký funebrák, sediaci na kozlíku pohrebného voza, šibajúc do koní, veziem pozostatky našich postupových nádejí na cintorín svetového šampionátu," komentoval šťavnato úvod odvety.




Karol Polák však komentovaním rozsieval predovšetkým radosť. Neraz bol ochotný prekročiť hranice športu, nerobilo mu problém vstúpiť do umeleckej sféry a okomentovať napríklad baletné predstavenie. Divákom to predviedol v pamätnom vysielaní Silvestrovskej estrády v roku 1979.





Od športu k hudbe, od hudby k športu

Karol Polák sa narodil 7. septembra 1934 v Bratislave. Jeho otec, bývalý ligový futbalista ho odmalička viedol k športu. V mladosti bol Karol Polák brankárom vo vtedajšej Červenej hviezde Bratislava a potom hral šesť rokov druhú basketbalovú ligu. Okrem športového talentu mal tiež umelecké sklony. "Naši vo mne objavili hudobný talent a dali ma na husle. Mám za sebou päťročnú hudobnú školu aj s absolventským koncertom". Neskôr mladý futbalový brankár študoval spev na konzervatóriu, až pokým mu vysokoškolský pedagóg Ján Borodáč nepovedal: "Karol, vykašli sa na tú operu, hlas máš dobrý, dobre vyzeráš, z teba bude herec!". A tak sa budúci športový komentátor rozhodol pre štúdium na divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Počas štúdia hrával v jednej malej kapele ako huslista, moderoval v Divadle hudby a chodil aj do rozhlasu na nočné služby ako hlásateľ. "Televízia začala vysielať v roku 1956. Prvý futbalový priamy prenos, ktorý som videl, komentoval jeden slávny rakúsky športový komentátor a to ma uchvátilo. Ale vtedy som ešte ani nesníval o tom, že by som ním chcel byť aj ja".

V televízii bol 30 rokov
Karol Polák bol aj pri odovzdávaní Bratislavskej Lýry. Na archívnej snímke z 9. júna 1976 stojí v pozadí v bratislavskej športovej hale na Pasienkoch, keď súrodenci Hana a Petr Ulrychovci preberali striebornú lýru od riaditeľa festivalu B. Demu za interpretáciu piesne Javory.
Foto: TASR
V roku 1962 sa Karol Polák stal komentátorom v novovznikajúcej športovej redakcii v Československej televízii. V priebehu nasledujúcich 30 rokov svojím charakteristickým štýlom komentoval nespočetné množstvo športových prenosov. Zúčastnil sa na šiestich zimných a šiestich letných olympiádach, siedmich majstrovstvách sveta a ôsmich majstrovstvách Európy vo futbale, dvadsiatich majstrovstvách sveta a Európy v krasokorčuľovaní.

Hlas Karola Poláka sprevádzal veľké úspechy našich športovcov

Bol to hlas Karola Poláka, ktorý komentoval druhé miesto česko-slovenských futbalistov na majstrovstvách sveta v Čile v roku 1962, víťazstvo Slovana v Pohári víťazov pohárov v roku 1969 či nezabudnuteľnú jedenástku Antonína Panenku na majstrovstvách Európy v Belehrade v roku 1976.

Pamätné sú aj slovné hračky Karola Poláka, ktoré na jednej strane bavili divákov, na druhej strane znepokojovali "vrchnosť".



S pravidelným komentovaním Karol Polák skončil v roku 1992. Neskôr moderoval športovú reláciu Retro Šport na súkromnej rozhlasovej stanici Rádio Hornet. Dnes Karol Polák príležitostne spolupracuje s niektorými televíznymi a rozhlasovými stanicami a moderuje rôzne spoločenské akcie.

Stal sa legendou
Futbalistka roka 2013 Dominika Škorvánková preberá cenu od Karola Poláka počas 21. ročníka ankety o najlepšieho futbalistu Slovenska za rok 2013.
Foto: TASR/Martin Baumann
Mnohí športoví fanúšikovia o ňom hovoria ako o bezkonkurenčnej legende športového komentovania. Je držiteľom televízneho ocenenia Zlatý krokodíl (1972), ceny Československej televízie (1981) alebo ceny Slovenského olympijského výboru. "Komentátor musí vedieť, kedy vystupňovať emócie, kedy ich utlmiť, musí vedieť narábať s hlasom a s divákom sa rozprávať", tvrdí obľúbený Karol Polák.