Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Osemfinále MS: Leckie pred Argentínou: Šokujme svet

Na snímke austrálsky hráč Mathew Leckie strieľa úvodný gól v zápase základnej D-skupiny Austrália - Dánsko na majstrovstvách sveta vo futbale 30. novembra 2022 v katarskom meste Wakra. Foto: TASR/AP

Američania v Katare ešte neprehrali. Po remízach s Walesom (1:1) a Anglickom (0:0) zdolali v priamom súboji o postup Irán 1:0.

Al Raján 2. decembra (TASR) - Holandsko a Argentína vstúpia v pozícii favoritov do úvodných dvoch zápasov vyraďovacej fázy na futbalových MS v Katare. Holandsko sa v prvom osemfinále stretne s USA (16.00 SEČ) a Argentína nastúpi proti Austrálii (20.00 SEČ).

Holanďania ťahajú 18-zápasovú šnúru bez prehry, datujúcu sa od júna 2021, keď na európskom šampionáte podľahli Česku. Američania sa do štvrťfinále MS dostali naposledy v roku 2002. Duel na Chalifovom medzinárodnom štadióne v Al Rajáne povedie brazílsky rozhodca Wilton Sampaio. "Američanov v žiadnom prípade nepodceníme. Vieme, že zápasy proti tímom ako USA nie sú nikdy ľahké. Súper hrá odvážne, je silný na lopte a nič nevypustí," varuje kouč Holanďanov Louis van Gaal, vo veku 71 rokov najstarší kormidelník na turnaji.

"Oranjes" vyhrali základnú A-skupinu so siedmimi bodmi, no herne nenadchli. "Nemyslím si, že sme hrali až tak nudne ako to mnohí opisovali. Mali by sme byť skôr pyšní na to, že sme postúpili ďalej z prvého miesta a sústrediť sa na ďalšie zápasy. Neskončili sme a stále myslíme na to, že môžeme získať titul," reagoval Van Gaal na kritiku, že jeho zverenci so Senegalom (2:0), Ekvádorom (1:1) i Katarom (2:0) zaostali za očakávaniami. Výkonmi v skupine zaujal 23-ročný krídelník Cody Gakpo. Hráč PSV Eindhoven zaznamenal tri góly a spoločne s ďalšími štyrmi hráčmi figuroval po štvrtkových stretnutiach na čele tabuľky strelcov. "Veci sa samozrejme môžu zmeniť, ale Cody má všetky predpoklady na to, aby sa stal hviezdou. Má úžasnú osobnosť, pretože je otvorený všetkému," povedal na adresu svojho zverenca Van Gaal. Ten sa bude môcť spoľahnúť aj na barcelonského útočníka Memphisa Depaya, ktorý vzhľadom na zdravotný stav naskočil v prvých dvoch dueloch iba z lavičky. Proti Kataru hral už od začiatku a je pripravený aj na osemfinále. "Som fit. Mnohí si mysleli, že to bude pre nás v skupine hračka, no nebolo to tak. Vyraďovacia fáza je už veľká vec, nemôžeme si dovoliť zaváhať," vyhlásil Depay.

Američania v Katare ešte neprehrali. Po remízach s Walesom (1:1) a Anglickom (0:0) zdolali v priamom súboji o postup Irán 1:0. Po ôsmich rokoch si tak opäť zahrajú v osemfinále. "Zaslúžime si byť tam kde sme, ale ešte nechceme ísť domov. Máme pred sebou skvelú príležitosť dosiahnuť niečo veľké pre americký futbal. Teraz ide o to, ako sa pripravíme na silné Holandsko. Je to veľmi dobrý tím a my musíme nájsť spôsob, ako ho zdolať," uviedol tréner USA Gregg Berhalter, ktorý ako hráč odštartoval profesionálnu kariéru práve v Holandsku. Obliekal dresy Zwolle, Sparty Rotterdam i Cambuuru. Výraznú holandskú stopu v tíme USA má aj obranca Sergino Dest. Syn holandskej matky a amerického otca vyrastal v krajine tulipánov, meno si získal v Ajaxe Amsterdam, odkiaľ prestúpil do Barcelony a teraz je na hosťovaní v milánskom AC. "Bude to celkom zábava nastúpiť proti krajine, kde som sa narodil. V tíme súpera poznám takmer každého hráča," citovala ho agentúra AP. Američania sa s Holandskom stretli zatiaľ päťkrát a po štyroch prehrách prišiel v roku 2015 triumf 4:3 v amsterdamskej Aréne. Danny Williams vtedy vyrovnal v 88. minúte a Bobby Wood dal o 96 sekúnd neskôr víťazný gól.

Američania veria, že do zápasu bude v poriadku Christian Pulisic, autor víťazného zásahu v rozhodujúcom súboji v skupine proti Iránu. Dvadsaťštyriročný krídelník Chelsea utrpel pomliaždenie panvy po kolízii s brankárom Alirezom Beyranvandom. "Urobím všetko pre to, aby som mohol hrať od začiatku," vyhlásil Pulisic.

Argentína chce ako jeden z topfavoritov MS potvrdiť tento status v dueli s outsiderom z Austrálie. Na šokujúcu prehru so Saudskou Arábiou zareagoval juhoamerický šampión zhodnými víťazstvami 2:0 nad Mexikom a Poľskom, čo znamenalo prvenstvo v C-skupine. Kolaps v otváracom dueli i ďalšie zaváhania gigantov sú však pre "Albicelestes" varovaním. "Turnaj je veľmi vyrovnaný a každý môže prekvapiť každého," tvrdí argentínsky líder Lionel Messi, ktorý stojí pred míľnikom 1000 súťažných zápasov v kariére a šampionát v Katare je jeho poslednou šancou vybojovať titul majstra sveta. "Po prehre so Saudmi sme sa vrátili k tomu, čo sme chceli na MS predviesť a to je dobré znamenie pred zápasmi o všetko," uviedol Messi.

Po zmenách v zostave si v argentínskom strede poľa vypýtali miesto v základe Alexis Mac Allister, Enzo Fernandez i Rodrigo De Paul, v útoku naposledy pomohol gólom Julian Alvarez. Kouč Lionel Scaloni neplánuje skladbu tímu meniť, hoci menšie problémy so stehenným svalom hlásil pred osemfinále Angel Di Maria. "Každý z hráčov v kádri má kvalitu, je pripravený a môže kedykoľvek naskočiť," reagoval Scaloni. "Verím, že už sme si najhoršiu chvíľu na šampionáte vybrali v prvom zápase. Aj v ňom sme viedli a iba milimetre nás potom delili od ďalších gólov pri ofsajdových verdiktoch. To sa vo futbale niekedy stane, ale my sme sa pozbierali a teraz veríme, že pôjdeme ďaleko." Argentína nechce dopustiť scenár z predchádzajúcich MS v Rusku, keď v osemfinále vypadla po prehre 3:4 s Francúzskom.

Austrálčania sa medzi šestnástku najlepších na MS dostali druhýkrát v histórii. Premiérovo sa to "Socceroos" podarilo v roku 2006 v Nemecku, vtedy ich v osemfinále vyradilo Taliansko gólom Fracesca Tottiho z penalty v 95. minúte. "Nikto, naozaj nikto nečaká, že by sme mohli s Argentínou vyhrať. Tak sa pokúsme šokovať svet," vyzval krídelník Mathew Leckie, ktorého gól rozhodol o triumfe nad Dánskom v rozhodujúcom dueli skupinovej fázy. Austrália predtým prehrala s Francúzskom 1:4 a zdolala Tunisko 1:0.

Zápas medzi Argentínou a Austráliou je na programe na štadióne Ahmada bin Aliho v Al Rajáne v sobotu o 20.00 SEČ, rozhodovať ho budú arbitri z Poľska na čele s hlavným Szymonom Marciniakom.

Sobota, 3. decembra, 16.00 (SEČ), Chalifov medzinárodný štadión (mesto Al Raján)

osemfinále:

Holandsko - USA
rozhodujú: Wilton Sampaio - Bruno Boschilia, Bruno Pires (všetci Braz.)

Predpokladané zostavy:

Holandsko: Noppert - Timber, Van Dijk, Ake - Dumfries, De Roon, F. De Jong, Blind - Klaassen - Gakpo, Depay
USA: Turner - Dest, Carter-Vickers, Ream, Robinson - McKennie, Adams, Musah - Weah, Sargent, Pulisic


Sobota, 3. decembra, 20.00 (SEČ), štadión Ahmada bin Aliho (mesto Al Raján)

osemfinále:

Argentína - Austrália

rozhodujú: Szymon Marciniak - Pawel Sokolnicki, Tomasz Listkiewicz (všetci Poľ.)

Predpokladané zostavy:

Argentína: E. Martinez - Molina, Otamendi, Romero, Tagliafico - Mac Allister, Fernandez, De Paul - Alvarez, Messi, Di Maria
Austrália: Ryan - Karacic, Souttar, Rowles, Behich - Mooy - Leckie, Irvine, McGree, Goodwin - Duke