Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Paracyklista Kuril získal zlato v časovke, striebro pre Metelku

Na snímke sprava majster sveta v paracyklistike Patrik Kuril a jeho tréner Branislav Režňák počas tlačovej konferencie v priestoroch Slovenského paralympijskeho výboru (SPV) v Bratislave v utorok 15. júna 2021. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Slovenská výprava tak má v Tokiu na konte už päť medailí (2-1-1).

Tokio 31. augusta (TASR) - Slovenský reprezentant v cestnej paracyklistike Patrik Kuril získal na PH 2020 v Tokiu zlato v časovke v kategórii C4. Striebro vybojoval jeho krajan Jozef Metelka. Slovenská výprava tak má v Tokiu na konte už päť medailí (2-1-1).

Kuril dosiahol najlepší čas na 32 km dlhej trati pod horou Fudži. Slovensko slávilo v časovke double, druhý skončil jeho krajan Metelka, ktorý tak skompletizoval svoju medailovú zbierku na PH 2020. Už predtým získal zlato v stíhacích pretekoch na 4000 metrov a bronz na pevnom kilometri. Celkovo má na konte už šesť paralympijských medailí, z toho tri najcennejšie. Tretí skončil v utorkovej časovke Brit George Peasgood.

Štyridsaťjedenročný Kuril nadviazal na bronzovú medailu z Ria 2016: "Dojmy sú úžasné. Zázraky sa síce dejú, toto je však veľký zázrak. Samozrejme, systematicky som sa naň pripravoval, ale to asi každý športovec, ktorý tu je. Každý parašportovec má za sebou veľmi ťažký príbeh, väčšina z nás prišla k zraneniu úrazom, každý z nás sa musel postaviť na nohy a prekusnúť osud," povedal pre paralympic.sk.

Po titule majstra sveta v cestných pretekoch v portugalskom Estorile pridal Kuril triumf aj na paralympiáde: "V uplynulých rokoch som mal smolu na zranenia, bolo to strašne ťažké. Človeku pribúdajú roky, po vyše 20-tich sezónach športuje už tak monotónne. Možno si niekedy aj prestáva veriť. Ale musel som veriť, prišlo Tokio a je to tu. Rozložil som si to veľmi dobre, som už veľmi skúsený, bol som perfektne pripravený. Tie pocity sú nevyčísliteľné..."