Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Paráda! Slovenskí hokejisti zdolali Čechov 3:1 a sú vo finále MS

Radosť Slovákov z víťazstva nad Českom. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka sa v nedeľu o 20.30 miestneho času (19.30 SELČ) stretnú vo finále s Ruskom.

Helsinki 19. mája (TASR) - Slovenskí hokejisti si presne po desiatich rokoch zahrajú na majstrovstvách sveta o zlaté medaily.

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka zdolali v sobotňajšom semifinálovom zápase Čechov 3:1 a v nedeľu o 20.30 miestneho času (19.30 SELČ) sa stretnú vo finále s Ruskom. Česi narazia v boji o tretie miesto (16.00/15.00) na domáce Fínsko.

Nerozhodný stav v opatrnom zápase zlomil ako prvý Šatan, ktorý v 16. minúte využil prihrávku Sekeru a z uhla prekonal Kovářa. Slováci dlho držali tesný náskok, no v 25. minúte sa zranil Tomáš Starosta a museli dohrať len s piatimi obrancami.

Česi vycítili šancu a v druhej tretine poriadne pritlačili. Po niekoľkých žŕdkach vyrovnal Frolík a začínalo sa od znova. V 41. minúte však v oslabení opäť udrel Šatan a krátko po ňom pridal ďalší gól aj Libor Hudáček. Slováci už vedenie z rúk nepustili a dostali sa do finále.

Semifinále MS:


Česko - Slovensko 1:3 (0:1, 1:0, 0:2)

Góly:
31. Frolík (Plekanec) - 16. Šatan (Sekera, Baranka), 41. Šatan (Handzuš), 45. Hudáček (Surový). Rozhodcovia: Brüggemann (Nem.), Levonen (Fín.) - Wilmot (Kan.), Schulz (Nem.), zmeny v zostave: od 25. minúty bez Starostu - od 10. min bez Erata, vylúčení: 0:3 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:1, 12.355 divákov.

Česko: Kovář (47. Štěpánek) - Blaťák, Nakládal, Němec, Čáslava, Mojžíš, Krajíček, Krejčík - Erat, Plekanec, Michálek - Frolík, Krejčí, Tenkrát - Hemský, Nedvěd, Koukal - Petružálek, Novotný, Průcha - Vondrka

SR: Laco - Sekera, Baranka, Chára, Sersen, Starosta, Vydarený - Radivojevič, Handzuš, Kopecký - Šatan, Surový, Hudáček - Miklík, Mikúš, Tatar - Hovorka, Bližňák, Bartovič

Radosť Miroslava Šatana (vľavo) po góle, vpravo Andrej Sekera bojuje s Čechom Miroslavom Blaťákom.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Semifinálový duel začal z oboch strán opatrne a v úvode mu chýbal náboj. Prvé šance prišli až po piatich minútach. Najprv Frolík s Krejčím preverili Laca a na druhej strane musel Hudáčkovu strelu zneškodniť český brankár. Blízko ku gólu mal aj Bližňák, ktorý sa snažil doraziť Vydareného strelu, ale Kovář bol opäť úspešný. Potom prišli chvíle českých hráčov, ktorí v priebehu pár minút dvakrát trafili žŕdku Lacovej bránky. Najprv ju napálil Frolík a po ňom aj Blaťák.

V 10. minúte Hudáček trafil čistým hitom Erata, no ten bol práve vtedy otočený na opačnú stranu a tak sa zviezol na ľad. Keď sa pozviechal, zamieril rovno do šatne. V 15. minúte išiel do brejku štvrtý slovenský útok, ale Hovorka príliš dlho váhal a tak z prečíslenia troch na jedného nakoniec nič nebolo. O minútu neskôr ale Sekera výborne prenikol do útočného pásma, prihral Šatanovi a ten z uhla otvoril skóre - 1:0.

Zápas sme sledovali minútu po minúte TU

Čech Aleš Hemský (vľavo) v nájazde na slovenského brankára Jána Laca.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Slováci si v druhej tretine pozorne strážili tesný náskok a neriskovali veľké ofenzívne výlety. V 25. minúte však prišla veľká rana do ich zadných radov. Starosta po súboji tvrdo narazil ramenom do mantinelu, zviezol sa na ľad a po chvíli zamieril do šatne. Slováci tak dohrávali semifinálový duelu iba s piatimi obrancami. Vzápätí Česi pritlačili a Tenkrát opäť opečiatkoval žŕdku slovenskej bránky. Hneď na to zachránil Laco po strele Hemského. V 31. minúte ale už vyrovnali, keď okamžite po buly vypálil Frolík a našiel medzeru medzi Lacovou vyrážačkou a žŕdkou - 1:1.

Šesť minút pred koncom tretiny prišlo prvé vylúčenie v zápase. Na trestnú išiel Mikúš a Hemský takmer využil početnú výhodu, no napálil len do bočnej konštrukcie bránky. Krátko na to išiel predčasne do šatne aj Frolík, ktorý sám nabehol do Bližňáka a po tvrdom strete sa ocitol na ľade. Do zápasu však ešte naskočil. Česi mali veľký tlak až do konca prostredného dejstva, ale skóre sa nemenilo.

Libor Hudáček strieľa tretí gól českému brankárovi Jakubovi Kovářovi.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Slováci odštartovali tretie dejstvo v oslabení, Handzuš však zachytil zlú rozohrávku súpera, okamžite vysunul Šatana a ten blafákom pridal svoj druhý gól v zápase - 2:1. V 45. minúte Surový vybojoval puk pri mantineli, ten sa dostal až k Hudáčkovi a mladý útočník zvýšil už na 3:1. Slováci sa už naplno sústredili na defenzívu, náskok si umne strážili a Čechov už do vyložených šancí nepustili. Česi ešte v závere odvolali brankára, ale s výsledkom už nič nespravili. Slováci si tak zahrajú o zlato proti Rusku.





Fotogaléria zo zápasu:




Hlasy po zápase:


Miroslav Šatan strieľa druhý gól českému brankárovi Jakubovi Kovářovi.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Miroslav Šatan, strelec dvoch gólov SR: "Neuveriteľný výkon každého jedného. Dá sa povedať, že v bránke sme mali až dvoch brankárov - aj Jána, aj Laca. Teraz sa už určite vrátime domov s medailou. Pri tom trháku v oslabení som nevedel, či ma obranca stihne, či ma bude sekať, alebo niečo podobné, ale v prvom rade som sa sústredil na brankára. Čakalo sa z oboch strán na chybu, počas ich presilovky sme im ušli, dali gól a znamenalo to zmenu v psychike zápasu. Od tejto chvíle sme mali duel pod kontrolou. Pripomína to šachovú partiu, v ktorej strácame jednu figúrku za druhou. Bude to náročné s piatimi obrancami odohrať finále. Neveril som tomu, že si ešte zahrám finále, ale potvrdilo sa, že keď všetci ťahajú za jeden povraz, všetko je možné."

Zdeno Chára, kapitán SR:
"Je to veľké víťazstvo nielen pre nás, ale aj pre celé Slovensko. Som veľmi rád, že môžem prežívať takéto chvíle. Veľmi sme chceli uspieť, dali sme do toho úplne všetko. Teraz si musíme oddýchnuť a pripraviť sa na finále. Na turnaji sme išli skromne, ale postupne sa nám otvárali oči, od zápasu k zápasu si chlapci začali viac veriť. Keď sa hrá ako tím, je možné všetko. V obrane je po zranení Starostu situácia taká, aká je, ale o to je náš úspech cennejší."

Slovenskí hokejisti ďakujú fanúšikom po víťazstve nad Českom.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Michal Handzuš, útočník SR: "Fantastické pocity, pre takéto hráme hokej a makáme v letnej príprave. V druhej pauze bol recept podobný ako proti Kanaďanom - vyhrajme 20 minút a sme vo finále. Dôležité bolo, že sa Česi ńedostali do vedenia a v 3. tretine sme podali famózny výkon. Šarky je presne takýto hráč, ktorý vie premeniť šance v rozhodujúcich chvíľach. Musíme si užiť teraz postup v kabíne a keď prídeme na hotel, začneme sa zaoberať zápasom s Rusmi. Každý z nás dáme do toho všetko. Dnes boli hlavnými hrdinami obrancovia, to čo predviedli, bolo neskutočné."

Jakub Kovář, brankár ČR: "Naše sklamanie sa nedá opísať. O víťazstve Slovákov rozhodlo, že som nechytil únik Šatana pri našej presilovej hre. Mrzí ma aj prvý gól, ale po ňom sme dokázali vyrovnať a po dvoch tretinách sme boli stále v hre. Samozrejme, že sme videli o sile Slovákov, ale predstavovali sme si to inak. Každý v mužstve chce medailu, takže o bronz sa ešte pobijeme."

Alois Hadamczik, tréner ČR: "V prvom rade chcem zagratulovať k veľkému úspechu pánovi Vůjtekovi a celej slovenskej reprezentácii. Súhlasím s tým, že to bol veľmi vyrovnaný zápas. My sme striedali dobré momenty so zlými. Urobili sme tri individuálne chyby, ktoré Slovensko potrestalo a dali sme len jeden gól. Nestálo pri nás ani šťastie. Z prehry som samozrejme veľmi sklamaný."

Slovenskí hokejisti ďakujú fanúšikom po víťazstve nad Českom.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Prvá tretina bola veľmi vyrovnaná, v druhej sme boli pod tlakom rovnako ako v zápase s Kanadou, ale ustáli sme to a v poslednej sme rozhodli o víťazstve. Mrzí nás strata ďalšieho obrancu, už je to tretí v poradí. Starosta má zranené rameno a proti Rusom budeme hrať bohužiaľ len na päť obrancov."

Jerguš Bača, asistent trénera SR:
"Som šťastný, že môžem byť súčasťou tohto tímu. Atmosféra v mužstve je vynikajúca. Proti Čechom to mali obrancovia veľmi ťažké, ale celé mužstvo im pomáhalo. Česi boli favoritom zápasu, ale dnes na nás nenašli recept."