Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Parahokejisti budú od piatka bojovať o Peking, Ligda: Rozhodnú detaily

Na snímke reprezentant Slovenska v parahokeji Marián Ligda. Foto: TASR - Martin Baumann

Slovensko si účasť na turnaji v nemeckej metropole vybojovalo ako jeden z troch účastníkov A-kategórie MS 2021, ktoré v júni hostila Ostrava, spolu s Nórskom a Talianskom.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Slovenská reprezentácia v parahokeji sa druhýkrát v histórii zúčastní na kvalifikačnom turnaji o postup na zimnú paralympiádu. Pri prvom pokuse na jeseň 2017 vo švédskom Östersunde Slovákom postup do Pjongčangu 2018 tesne ušiel. V Berlíne sa teraz pokúsia zúročiť svoj druhý pokus.

Slovensko si účasť na turnaji v nemeckej metropole vybojovalo ako jeden z troch účastníkov A-kategórie MS 2021, ktoré v júni hostila Ostrava, spolu s Nórskom a Talianskom. Zvyšnú trojicu doplnia najlepší z B-kategórie Švédsko, Nemecko a Japonsko. Do Pekingu postúpia prví dvaja. Turnaj odštartujú slovenskí reprezentanti v piatok 26. novembra o 15.00 h proti tímu Švédska.

"Premiéra v A-kategórii nám priniesla veľa skúseností, aj sebavedomie išlo hore. Bola to veľká škola, ktorá nám, verím, môže pomôcť na tomto mimoriadne náročnom turnaji. Stretnú sa tu zrejme najvyrovnanejšie tímy v histórii kvalifikácií o postup na ZPH a budú rozhodovať detaily. Bude to veľmi ťažké, ale verím, že so šťastným koncom pre nás," citovala tlačová správa kapitána tímu Mariána Ligdu.

Slovenská reprezentácia v parahokeji si pripísala svoju prvú medzinárodnú konfrontáciu v septembri 2011 vo Viedni. Dlhé roky patrila medzi najlepšie tímy B-kategórie a v novembri 2019 si v Berlíne druhým miestom zabezpečila účasť medzi najlepšou osmičkou sveta. Premiéru v A-kategórii absolvovala v júni tohto roku v Ostrave, kde dosiahla svoje prvé víťazstvo v "áčku" nad Talianskom (3:1), ale napokon obsadila 8. miesto a zostúpila späť do B-kategórie. Na ZPH ešte neštartovala.

Berlínsky kvalifikačný turnaj bude jej druhým pokusom o získanie miestenky na najvýznamnejšie podujatie v športe zdravotne znevýhodnených. "Turnaj bude vrcholom paralympijského cyklu a my sme naň prišli zabojovať o premiérovú účasť na ZPH. Nálada v tíme je dobrá, všetci hráči sú odhodlaní urobiť pre postup maximum. Pole účastníkov je vyrovnané, minimálnu výhodu môže mať domáci tím, ale ten zasa bude pod väčším tlakom. Okrem neho budú miernymi favoritmi aj účastníci A-kategórie Nórsko a Taliansko. Ale prostredie je známe aj nám, veď presne pred dvomi rokmi sme si práve na tomto štadióne vybojovali postup medzi elitu. Jediným tímom z tej pätice, ktorý sme zatiaľ nezdolali, je Japonsko. Ale verím, že práve Berlín bude miestom, kde túto tradíciu zlomíme. Ešte pred Japoncami nás v prvom zápase čakajú Švédi a hoci je to tiež ťažký súper, chceme do kvalifikácie vstúpiť víťazstvom," prezradil generálny manažér reprezentácie Miroslav Dráb.

Nominácia Slovenska:


brankári: Eduard LEPÁČEK, Miroslav PASTUCHA

obrancovia: Slavomír FERENČÍK, Erik FOJTÍK, Peter ŠTÍT, Peter KAŠČÁK, Miroslav KARDOŠ

útočníci: Martin JOPPA, Marián LIGDA, Dávid KORMAN, Miroslav STAŠÁK, Miloš VEČEREK, Róbert TURIC, Michal HLINKA


PROGRAM TURNAJA


Piatok 26. novembra

11.30 Japonsko – Nórsko

15.00 Švédsko – SLOVENSKO

18.30 Nemecko – Taliansko

Sobota 27. novembra

11.30 SLOVENSKO – Japonsko

15.00 Taliansko - Švédsko

18.30 Nórsko – Nemecko

Nedeľa 28. novembra

11.30 Taliansko - SLOVENSKO

15.00 Nórsko - Švédsko

18.30 Japonsko – Nemecko

Pondelok 29. novembra – voľný deň

Utorok 30. novembra

11.30 Taliansko – Japonsko

15.00 SLOVENSKO - Nórsko

18.30 Nemecko – Švédsko

Streda 1. decembra

11.30 Nórsko - Taliansko

15.00 Švédsko – Japonsko

18.30 SLOVENSKO – Nemecko