Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Paralympionika Zanardiho by čoskoro mohli prebrať z umelého spánku

Na archívnej snímke z 10. októbra 2015 Alessandro Zanardi počas slávneho Havajského Ironmana v Kailua-Kona na Havaji. Bývalý automobilový pretekár formuly 1 Alessandro Zanardi absolvoval po piatkovej ťažkej nehode trojhodinovú operáciu hlavy. Podľa vyjadrenia lekárov je jeho stav naďalej veľmi vážny. Ako informovala agentúra AP, taliansky paralympijský šampión utrpel vážne traumatické poranenie lebky a v nemocnici v Siene podstúpil náročný neurochirurgický zákrok. Po trojhodinovej operácii ho premiestnili na jednotku intenzívnej starostlivosti. "Jeho zdravotný stav je naďalej veľmi vážny," uviedlo vedenie nemocnice vo svojom vyhlásení. Incident sa stal 19. júna 2020 v toskánskom meste Pienza počas pretekov paralympijských atlétov na handbikoch. Jeden z členov polície uviedol, že k nehode prišlo po zrážke s nákladným vozidlom. Zanardiho transportoval z miesta nehody vrtuľník. Foto: TASR/AP

Päťdesiattriročný Zanardi utrpel v roku 2001 ťažkú haváriu na pretekoch série Cart. Museli mu po nej amputovať obe nohy.

Rím 22. júna (TASR) - Bývalého pretekára formuly 1 a paralympionika Alessandra Zanardiho by lekári už čoskoro mohli prebrať z umelého spánku. V pondelok o tom informovali lekári v nemocnici v Siene, no zároveň varovali, že jeho stav je naďalej vážny a môže sa zhoršiť.

Zanardiho v piatok počas pretekov paralympijských atlétov na handbikoch v toskánskom meste Pienza zrazilo nákladné auto.

Taliansky paralympijský šampión podstúpil v Siene náročný neurochirurgický zákrok a po ňom ho napojili na umelú pľúcnu ventiláciu. "Neurologické prístroje ukazujú stabilné údaje. Tieto informácie sa však musia brať veľmi opatrne. Pri vážnych neurologických stavoch môžu kedykoľvek nastať náhle zmeny k horšiemu," informoval riaditeľ oddelenia intenzívnej starostlivosti v nemocnici v Siene Sabino Scoletta. Lekár zároveň potvrdil, že Zanardi zostáva zaintubovaný v umelom spánku, no k rozhodnutiu prebrať ho by mohlo prísť už v najbližších hodinách, možno dňoch.

Päťdesiattriročný Zanardi utrpel v roku 2001 ťažkú haváriu na pretekoch série Cart. Museli mu po nej amputovať obe nohy. Neskôr sa z neho stal reprezentant v handbikoch, na paralympijských hrách v rokoch 2012 a 2016 získal dokopy štyri zlaté medaily. Informovala agentúra DPA.