Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Po roku a pol pustili paralympijského šampióna Zanardiho z nemocnice

Na archívnej snímke Alessandro Zanardi. Foto: TASR/AP

Päťdesiatpäťročný Talian mal 19. júna 2020 na handbiku kolíziu s protiidúcim kamiónom a utrpel vážne zranenia hlavy.

Rím 26. decembra (TASR) - Bývalého pilota F1 a paralympijského šampióna Alexa Zanardiho prepustili po roku a pol z nemocnice.

Päťdesiatpäťročný Talian mal 19. júna 2020 na handbiku kolíziu s protiidúcim kamiónom a utrpel vážne zranenia hlavy. Po nehode absolvoval na klinikách v Siene a Miláne niekoľko operácií a udržiavali ho v umelom spánku.

"Alex pred niekoľkými týždňami opustil nemocnicu a teraz je s nami doma. Museli sme na to veľmi dlho čakať a sme veľmi radi. V budúcnosti má naplánované dočasné pobyty na špeciálnych klinikách, aby tam absolvoval špeciálne rehabilitačné opatrenia," cituje internetový portál cyclingnews.com slová manželky Daniely. "Zotavovanie bude ešte dlhý proces. Rôzne programy, ktoré absolvoval v nemocnici, pokračujú doma. Jeho uzdravovanie je dlhá cesta, ktorú zdoláva s veľkou bojovnosťou," dodala.

Zanardi utrpel už v roku 2001 ťažkú haváriu v pretekoch formulovej série Cart. Museli mu po nej amputovať obe nohy. Neskôr sa z neho stal reprezentant v handbikoch, na paralympijských hrách v rokoch 2012 a 2016 získal spolu štyri zlaté medaily.