Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Zanardiho previezli do rehabilitačného centra

Na archívnej snímke z 10. októbra 2015 Alessandro Zanardi počas slávneho Havajského Ironmana v Kailua-Kona na Havaji. Foto: TASR/AP

Po nehode absolvoval tri ťažké neurochirurgické zákroky vrátane operácie tváre.

Siena 21. júla (TASR) – Bývalého jazdca F1 Alessandra Zanardiho previezli z nemocnice v Siene do neurorehabilitačného centra. Zanardiho v piatok 19. júna počas pretekov paralympijských atlétov na handbikoch v toskánskom meste Pienza zrazilo nákladné auto. Pri nehode utrpel zranenia v tvárovej a lebečnej oblasti.

Po nehode absolvoval tri ťažké neurochirurgické zákroky vrátane operácie tváre. Nemocnica však neinformovala, či je Zanardi pri vedomí alebo v kóme. „Jeho stav sa postupne stabilizuje, vďaka tomu bol schopný prevozu do špecializovaného zariadenia. Tiež sme mohli zmenšiť dávky sedatív," citovala agentúra AP riaditeľa nemocnice Valtera Giovanniniho.

Päťdesiattriročný Zanardi utrpel v roku 2001 ťažkú haváriu na pretekoch série Cart. Museli mu po nej amputovať obe nohy. Neskôr sa z neho stal reprezentant v handbikoch, na paralympijských hrách v rokoch 2012 a 2016 získal spolu štyri zlaté medaily. „Pán Zanardi ukázal neobyčajnú silu, ktorú bude potrebovať na zdolanie tejto výzvy," dodal Giovannini.