Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Parašutista Greenpeace počas utorkového šlágra zranil niekoľko osôb

Aktivista ekologickej organizácie Greenpeace s motorovým padákovým klzákom letí na štadión pred zápasom základnej F-skupiny Francúzsko - Nemecko na ME vo futbale 15. júna 2021 v Mníchove. Foto: TASR/AP

Parašutista sa pokúšal pristáť na trávniku, kde už stáli hráči pripravení na úvodný hvizd, no podarilo sa mu to iba s veľkou ťažkosťou.

Mníchov 16. júna (TASR) - Protestujúci parašutista ekologickej organizácie Greenpeace, ktorý narušil štart utorkového šlágra futbalových majstrovstiev Európy medzi Francúzskom a Nemeckom (1:0), sa tesne vyhol katastrofe, no zranil dvoch ľudí po tom, ako trafil televízne káble spojené so strechou štadióna. Incident už vyšetruje miestna polícia.

Parašutista sa pokúšal pristáť na trávniku, kde už stáli hráči pripravení na úvodný hvizd, no podarilo sa mu to iba s veľkou ťažkosťou. Takmer skončil na tribúne medzi divákmi, dokázal sa ešte dostať do vzduchu a dopadnúť relatívne bezpečne na trávniku. Organizátori ho následne vyviedli zo štadióna.



Svojím počínaním však zranil dvoch divákov, ktorých museli ošetriť v nemocnici, citovala britská agentúra PA zo stanoviska Európskej futbalovej únie (UEFA).

"Je nám to nesmierne ľúto," uviedol hovorca Greenpeace pre agentúru dpa s tým, že táto akcia "nemala úmysel narušiť zápas, alebo zraniť ľudí": "Nanešťastie to nevyšlo podľa plánu." Zámerom bolo, aby na ihrisko spadla veľká latexová lopta a parašutista pomocou motora odletel. Greenpeace týmto spôsobom chceli protestovať proti automobilke Volkswagen.

Nemecká polícia po incidente zadržala tridsaťosemročného parašutistu z Bádenska-Württemberska a vo veci začala vyšetrovanie pre porušenie nielen trestného, ale aj leteckého zákona. "Policajné riaditeľstvo v Mníchove zdôrazňuje, že nerozumie takýmto nezodpovedným činom, ktoré sú veľkým rizikom pre ľudské životy," uviedla polícia.

Bavorský premiér Markus Söder oznámil, že zodpovední za incident ponesú následky: "Nie je to žiadny banálny priestupok, sú to zjavné porušenia."


Aktivista ekologickej organizácie Greenpeace s motorovým padákovým klzákom doletel na štadión pred zápasom základnej F-skupiny Francúzsko - Nemecko na ME vo futbale 15. júna 2021 v Mníchove.
Foto: TASR/AP