Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Paríž Neymara omilostil, ťahá 11-zápasovú sériu, v 18 štartoch 16+8

Futbalista Neymar z PSG. Foto: TASR/AP

Neymar po dvoch kolách vedie tabuľku strelcov najvyššej súťaže vo Francúzsku (3 góly + 3 asistencie). Celkovo v troch súťažných zápasoch sezóny registruje 5+3.

Paríž 15. augusta (TASR) - Brazílsky futbalista Neymar bol cez víkend opäť najlepší hráč majstrovského PSG a parížske publikom ho okamžite omilostilo. Keď v závere odchádzal za stavu 5:1 proti Montpellieru striedať, zožal ohromné ovácie. Aj počas zápasu si po svojich kúskoch užíval potlesk na otvorenej scéne. Muž, ktorý v závere uplynulej sezóny stelesňoval nesúlad tímu s fanúšikovskou obcou. Tá teraz očarila aj nového trénera. "Ďakujem Parížanom za srdečné privítanie," cituje Christophea Galtiera DPA.

Po tom, ako Kylian Mbappe po sezóne nečakane podpísal s francúzskym majstrom nový kontrakt s ešte prekvapujúcejším znením, na "zákulisnom zozname" neželaných hráčov sa ocitol aj Neymar. Francúzsky kanonier má v zmluve aj nadštandardné kompetencie a údajne on sa snažil o odchod svojho brazílskeho spoluhráča. Lenže na začiatku sezóny sa zranil a len sledoval, ako jeho klubový sok na ihrisku šéfuje. Neymar najprv dvoma gólmi doviedol svoj tím k triumfu v domácom superpohári (4:0 nad Nantes) a potom aj k jasnému víťazstvu 5:0 v 1. kole Ligue nad Clermontom. Na úvod sezóny si pripísal (víťazný) gól a tri prihrávky. V 2. kole si jeho fantastickú formu odniesol Montpellier, ktorému dal dva góly, pričom druhý bol výstavnou akrobatickou hlavičkou, ktorú špeciálnou reakciou ocenil aj tréner Galtier. O hetrik s ďalšou parádou po skvelej spolupráci s Lionelom Messim prišiel len pre dodatočne určený tesný ofsajd Presnela Kimpembeho vo výstavbe akcie. Pre hlavičkový teč súperovho obrancu prišiel tiež o asistenciu pri góle Mbappeho.

Neymar po dvoch kolách vedie tabuľku strelcov najvyššej súťaže vo Francúzsku (3 góly + 3 asistencie). Celkovo v troch súťažných zápasoch sezóny registruje 5+3. V hodnotení renomovaného portálu SofaScore dostal 9,1, 10 a 9,2, teda pri najvyššej možnej desiatke všetko excelentné známky. V tieni vyradenia PSG v osemfinále Ligy majstrov však zostala skrytá jeho dlhšia súťažná séria - od 25. marca v každom z 11 zápasov dosiahol gól, alebo naň prihral. AFP zdôrazňuje: "Neymar zveľaďuje to, čo zhromažďoval v minulej sezóne, keď v posledných deviatich zápasoch Ligue 1 strelil deväť gólov".

Brazílsky futbalový kúzelník sa v minulej sezóne zranil a od 1. decembra do 12. februára vynechal 13 zápasov. O tri dni neskôr naskočil na záverečných 19 minút prvého zápasu osemfinále LM proti Realu Madrid a pätičkou poslal Mbappeho do jedinej gólovej akcie. Odvtedy až do uplynulého víkendu dal Neymar v 18 súťažných zápasoch 16 gólov a na 8 prihral. pri súčasnom štatistickom trende má tak v tomto kalendárnom roku bilanciu 1,33 bodu na zápas. "Nebodoval" len v troch dueloch. Mbappeho parádne poslal na gólovú autostrádu aj v odvete osemfinále a PSG po troch polčasoch, dokonca ešte po 150 zo štandardných 180 dvojzápasu, viedol nad Realom 2:0. Sériou chýb brankára a obrannej línie však Parížania v priebehu pár minút prišli o postup. Paradoxne v ďalších mesiacoch padalo počas "treníc" s fanúšikmi, ktorí sa od tímu odvrátili, najmä meno Neymar. Mbappe bol najlepší kanonier sezóny, Messi má svoju charizmu i striedme vystupovanie a tak sa zodpovednosť za neúspech z hviezdnej galaxie zvrhla na muža, ktorý si o kritiku koledoval najmä výstredným vystupovaním.

Medzitým Real Madrid veľmi podobne "vybabral" s ďalšími tromi gigantami (Chelsea, ManCity, Liverpool) a vyhral LM. Neymar okrem kontroverzií predvádzal naďalej dobrý futbal a fanúšikovia si zrejme uvedomili, že mu trochu krivdili. Idylka z úvodu sezóny však môže byť vratká, lebo chladný vzťah Neymar-Mbappe bol v zápase proti Montpellieru (5:2) cítiť od začiatku. Mbappe po návrate z drobného zranenia sa na ihrisku nestratil, ale často sa mu nedarilo prenikať a keď v prečíslení Vitinha zvolil menej výhodnú prihrávku na opačnú stranu, francúzsky ostrostrelec demonštratívne nepokračoval v útoku. Vrchol jeho frustrácie priniesla nepremenená penalta a keď o 20 minút neskôr Neymar svoju jedenástku premenil, Mbappe nešiel do klbka gratulantov.

Penalty môžu byť výrazný neuralgický bod a tréner Galtier je v neľahkej situácii. Na tlačovke povedal: "Na tento zápas sme mali poradovník. Kylian strielal prvý. Bolo logické, že na ďalšiu šiel Neymar. Uvidíme, ako to bude ďalej." Lenže podľa britských médií sa medzitým dostalo Neymarovi údajne do uší, že Mbappe zostáva prvou voľbou a Brazílčan na to už stihol negatívne reagovať na sociálnych sieťach.