Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Paríž sa pridal k ostatným mestám, nebude verejne vysielať zápasy MS

Pohľad na Eiffelovu vežu. Foto: TASR/AP

Predstavitelia Marseille, Bordeaux a Nancy tiež uviedli, že nebudú premietať zápasy na veľkoplošných obrazovkách z dôvodu porušovania ľudských práv a environmentálnych prehreškov, ktorým čelí Katar.

Paríž 4. októbra (TASR) - Francúzska metropola Paríž sa pridala k ďalším francúzskym mestám, ktoré nebudú organizovať verejné fanzóny počas MS vo futbale v Katare (20. novembra - 18. decembra). Predstavitelia miest Marseille, Bordeaux a Nancy tiež uviedli, že nebudú premietať zápasy na veľkoplošných obrazovkách z dôvodu porušovania ľudských práv a environmentálnych prehreškov, ktorým čelí hostiteľská krajina. Informoval o tom denník Le Monde.

Štrasburg, Lille a Reims boli prvými francúzskymi mestami, ktoré odmietli vysielať prenosy na verejnosti. Zástupca parížskeho starostu Pierre Rabadan, ktorý je zodpovedný za šport, uviedol, že má obavy o životné prostredie okolo klimatizovaných štadiónov v dejisku. Podľa neho "sú spochybnené aj podmienky, v ktorých boli tieto zariadenia postavené."

Le Monde citoval mestskú radu v Marseille, ktorá uviedla, že turnaj sa zmenil na "ľudskú a environmentálnu katastrofu, ktorá je nezlučiteľná s hodnotami, ktoré chceme, aby sa prenášali cez šport a najmä futbal."

Katar je už roky kritizovaný za neľudské zaobchádzanie s migrujúcimi pracovníkmi v krajine. Hostitelia turnaja odmietli mnohé obvinenia, ale skupiny na ochranu ľudských práv tvrdia, že je potrebné urobiť viac.