Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Patera debutoval víťazstvom, je už ôsmy český brankár v súťaži

Na snímke český brankár Jiří Patera z klubu NHL Vegas Golden Knights v nedeľu 12. marca 2023. Foto: TASR - AP

V noci na pondelok pomohol k víťazstvu na ľade St. Louis 5:3.

New York 13. marca (TASR) - Jiří Patera sa stal ôsmym českým brankárom, ktorý v sezóne 2022/2023 naskočil do hokejovej NHL. Zároveň je prvý brankár, ktorý debutoval v drese Vegas Golden Knights po tom, ako ho klub draftoval. V noci na pondelok pomohol k víťazstvu na ľade St. Louis 5:3.

Patera inkasoval v profiligovej premiére tri góly. Prvý od krajana Jakuba Vránu, ktorý v 14. minúte využil presilovku. Blues mali v zápase 33 striel, český brankár dosiahol 90,91-percentnú úspešnosť zákrokov. "Snažili sme sa hrať rýchly hokej a to nie je pre brankára vždy ideálne. Moji spoluhráči však držali súperových hráčov ďaleko od bránky a ja som videl všetky strely. Tým mi výrazne uľahčili prácu," vyznal sa pre zámorské médiá Patera, ktorý dostal príležitosť napriek tomu, že jeho brankársky kolega Jonathan Quick vychytal v predošlom zápase na ľade Caroliny čisté konto (4:0). Patera bol v uplynulých troch dueloch v pozícii náhradníka, debutu sa dočkal vo veku 24 rokov. Vegas pomohol triumfovať v treťom zápase za sebou, po ktorom sú Golden Knights naďalej na čele Pacifickej divízie i celej Západnej konferencie.

V sezóne 2022/2023 nastúpilo v NHL už osem českých brankárov - okrem Pateru aj Karel Vejmelka, Vítek Vaněček, Petr Mrázek, Daniel Vladař, David Rittich, Pavel Francouz a Lukáš Dostál. Spomedzi európskych krajín mali v ročníku 2022/2023 viac brankárov iba Rusko (11), Švédsko (10) a Fínsko (9). Patera sa stal zároveň 24. českým brankárom v histórii NHL.

Vegas ho draftovali v roku 2017 v 6. kole zo 161. miesta. Išlo o vôbec prvý vstupný draft v histórii klubu, ktorý do súťaže vstúpil v ročníku 2017/2018. Pred Paterom dostalo v doterajšej klubovej histórii priestor 11 brankárov, no ani jedného z nich nedraftovali Golden Knights.

O víťazstve Vegas nad Blues rozhodol svojím premiérovým gólom v NHL ruský útočník Pavel Dorofejev. Dvadsaťdvaročný nováčik si pripísal v zápase aj jednu asistenciu. Vo štvrtom tohtosezónnom štarte tak zaznamenal svoje prvé kanadské body v profilige. Debut v slávnej zámorskej súťaži absolvoval Dorofejev už v minulej sezóne, v ktorej odohral za Knights dva zápasy.