Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

VIDEO: Hokejový srdciar a génius Pavol Demitra. Dnes by mal 41 rokov

Na archívnej snímke Pavol Demitra sa teší z gólu v zápase A-skupiny Slovensko - Nemecko na MS 2011 v ľadovom hokeji 1. mája 2011 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann
Na archívnej snímke hokejista St. Louis Blues Slovák Pavol Demitra a brankár Columbusu Blue Jackets Ron Tugnutt v zápase zámorskej hokejovej NHL 3. januára 2002 v St. Louis. Foto: TASR/AP

Niekdajší reprezentačný kapitán zahynul 7. septembra 2011 pri leteckej tragédii klubu KHL Lokomotiv Jaroslavľ.

Bratislava 29. novembra (TASR/Teraz.sk) - Dnes by sa jubilejných 41 rokov dožil legendárny slovenský hokejista Pavol Demitra. Niekdajší reprezentačný kapitán zahynul 7. septembra 2011 pri leteckej tragédii klubu KHL Lokomotiv Jaroslavľ.

Hokejové úspechy

Pavol Demitra zožal počas svojej kariéry množstvo hokejových úspechov. Narodil sa 29. novembra 1974 v Dubnici nad Váhom, v tamojšom klube sa z neho vytrénoval komplexný hokejista, ktorého si vydraftovala v roku 1993 Ottawa, bol to ale výber až v 9. kole z 227. pozície. Cesta v NHL sa pre neho preto nezačala príliš sľubne, v prvých troch sezónach odohral za Senators zhruba iba pätinu zápasov. Po prestupe do St. Louis sa vypracoval na lídra tímu a v drese Blues pôsobil do roku 2004. Potom vystriedal kluby Los Angeles Kings, Minnesotu Stars a Vancouver Canucks. Celkovo v NHL odohral v základnej časti 847 zápasov s bilanciou 768 bodov (304 gólov + 464 asistencií), v play off to bolo 94 zápasov (58/23+36). V roku 2000 dostal prestížnu cenu Lady Byng Trophy pre džentlmenstvo a športový prístup.

Na archívnej snímke slovenská posila Vancouveru Canucks Pavol Demitra sa raduje z víťazného gólu Samiho Sala do siete Detroitu Red Wings v predĺžení zápasu zámorskej hokejovej NHL 24. novembra 2008 vo Vancouveri.
Foto: TASR/AP


Kariéra v KHL

V roku 2010 sa rozhodol prijať ponuku ruského klubu Lokomotiv Jaroslavľ. V KHL žiaril, v základnej časti mal v 54 zápasoch 60 bodov (18+42), v 18 dueloch vyraďovačky dal 6 gólov, pri 15 asistoval a rekordná bodovacia séria tretieho najproduktívnejšieho muža play off priviedla mužstvo až do semifinále súťaže.

Reprezentácia

Pavol Demitra bol aj príkladný reprezentant a v roku 1999 sa stal absolútnym víťazom ankety Zlatý puk. Na bronzových MS 2003 v Helsinkách v pamätiach fanúšikov utkvel najmä jeho šibalský gól v zápase o 3. miesto českej brankárskej hviezde Tomášovi Vokounovi, podobne nezabudnuteľné sú jeho kreácie na ZOH 2010 vo Vancouveri, kde sa stal najproduktívnejším hráčom a zároveň členom All-Stars turnaja. Jeho víťazný nájazd proti ruskému brankárovi Iľjovi Bryzgalovovi zvečnila aj poštová známka. Rovnako priaznivci slovenského hokeja pamätajú na jeho szly dojatia pri jeho reprezentačnej rozlúčke po poslednom zápase Slovákov na MS 2011 v Bratislave. Vtedy ešte nik netušil, že o štyri mesiace bude za ním plakať celé Slovensko i kusisko hokejového sveta.

Rozhovor s Pavlom Demitrom po ukončení reprezentačnej kariéry:


Video: Pamätný víťazný nájazd Pavla Demitru proti ruskému brankárovi Iľjovi Bryzgalovovi na ZOH2010 vo Vancouveri


Video: Šibalský gól Pavla Demitru v zápase o 3. miesto českej brankárskej hviezde Tomášovi Vokounovi na MS v Helsinkách (na videu od 2:22)


Tragická nehoda

Demitra tragicky zahynul 7. septembra 2011 pri páde lietadla s hráčmi klubu Lokomotiv Jaroslavľ, ktorí cestovali na zápas KHL. Stroj moskovských aerolínií Jak Servis sa zrútil bezprostredne po štarte z miestneho letiska Tunošňa po náraze do rádiomajáka. Testy potvrdili, že haváriu spôsobila chyba pilota. Pri leteckom nešťastí zomrel príkladný športovec a skromný otec dvoch malých detí. "Paľo bol jedným z najlepších slovenských hokejistov v histórii," povedal dávnejšie o Demitrovi tréner slovenskej reprezentácie Vladimír Vůjtek, ktorý viedol hráča v československom výbere do 20 rokov na MS vo Švédsku a neskôr i v Lokomotive Jaroslavľ. "Paľo bol veľký hráč a človek s veľkým "Č". Bol kamarátsky a pamätám si ho, že vždy pracoval naplno pre kolektív. Vždy ochotne pomohol reprezentácii, nikdy sa v klube na nič nevyhováral. Pred majstrovstvami sveta v Helsinkách 2012 som ho plánoval prehovoriť, aby národnému tímu ešte raz pomohol. Zostalo mi na neho veľa krásnych spomienok."

Archívne video z 15.4.2012
Hokej: Pomník obetí v Jaroslavli zdobí srdiečko od Demitrovej manželky a detí


Filmový dokument

Meno tragicky zosnulého hokejistu nesie i zimný štadión v Trenčíne. Život Demitru pripomína aj filmový dokument venovaný legendárnej 38-čke.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR udelilo 28. novembra 2011 Základnej škole s materskou školou Centrum II. v Dubnici nad Váhom čestný názov Základná škola s materskou školou Pavla Demitru. Na archívnej snímke výzdoba siene slávy venovanej Pavlovi Demitrovi v priestoroch školy 28. novembra 2011.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
.

.

Pavol Demitra na fotografiách



Hokejový klub v Dubnici nad Váhom oslávil v roku 2002 svoje 60. výročie. Pri tejto príležitosti klub vydal počítačové multimediálne CD, ktoré mapuje 60 hokejových sezón klubu (1942-2002) v číslach a fotografiách. Fanúšikovia hokeja na CD nájdu 50 videozáznamov, 1500 fotografií, históriu klubu, výsledky, profily hráčov, osobnosti dubnického hokeja, trénerov, rozhodcov, in-line hokej. Objemom sa dá CD prirovnať k 800 stránkovej knihe a u nás bude jedinečné svojho druhu. Jeho krstným otcom bol počas augustových osláv odchovanec dubnického hokeja, prvý dubnický hráč v NHL Pavol Demitra, ktorý sa 9. júla 2002 zúčastnil poslednej konzultácie výslednej podoby CD pred zadaním do tlače. Pri príležitosti osláv bude okrem multimediálneho CD vydaný aj zlatý dukát v limitovanej sérii 200 ks s nominálnou hodnotou 5000 Sk. Na lícnej strane budú vyobrazené znaky Hokejového klubu Dubnica a na rube (na snímke) portrét Pavla Demitru.
Foto: REPROFOTO TASR


Na archívnej snímke vtedajší hráč Dukly Pavol Demitra v zápase 21. kola hokejovej extraligy HK Tatravagónka ŠKP Poprad - Dukla Trenčín 6. novembra 2004.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Slovák Pavol Demitra z Los Angeles Kings (vpravo) sa teší po strelení gólu so spoluhráčom Jeremym Roenickom (vľavo) v zápase NHL proti San Jose Sharks 17. apríla 2006 v kalifornskom San Jose.
Foto: TASR/AP


Na archívnej snímke Slovák Pavol Demitra z Minnesoty Wild sa teší po strelení gólu proti Detroit Red Wings v prípravnom zápase pred začiatkom novej sezóny zámorskej hokejovej NHL 19. septembra 2006.
Foto: TASR/AP


Na archívnej snímke slovenskí hráči Minnesoty Wild Marián Gáborík (vľavo) a Pavol Demitra (vpravo) sa tešia z Gáboríkovho gólu v hokejovom zápase Západnej konferencie NHL 17. apríla 2007 v St. Paule. Wild vyhrali 4:1. FOTO TASR/AP
Foto: TASR/AP


Archívna snímka po zápase osemfinálovej E skupiny MS v ľadovom hokeji Slovensko - Dánsko 9. mája 2011 v Bratislave. Na snímke fanúšik s dresom tímu NHL St. Louis Blues, za ktorý hrával kapitán hokejistov Slovenska Pavol Demitra.
Foto: TASR/Martin Baumann


Na snímke vpravo Pavol Demitra sa lúči s reprezentačnou kariérou po stretnutí Slovensko - Dánsko na hokejových MS 9. mája 2011 v Bratislave. Vľavo Richard Zedník.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Na archívnej snímke kapitán hokejistov Slovenska Pavol Demitra sa lúči s reprezentačnou kariérou po zápase osemfinálovej E-skupiny MS v ľadovom hokeji Slovensko - Dánsko 9. mája 2011 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


V bratislavskom Hoteli Bonbón sa 6. augusta 2011 uskutočnilo slávnostné vyhlásenie výsledkov 14. ročníka ankety Zlatý puk. Na archívnej snímke najlepší slovenský útočník v sezóne 2010 -11 Pavol Demitra.
Foto: TASR/Martin Baumann


Slovenský brankár v drese St. Louis Blues Jaroslav Halák počas tréningu pred novou sezónou zámorskej hokejovej NHL 20. septembra 2011 v St. Louis. Halák bude nosiť na zadnej strane svojej novej masky podobizeň nedávno tragicky zosnulého spoluhráča z reprezentácie Pavla Demitru.
Foto: TASR/AP


Na archívnej snímke pamätník na mieste nehody nedaľeko letiska v Jaroslavli. Vľavo srdce pre Pavla Demitru od manželky Majky a odznaky s jeho číslom a podobizňou, 14. apríla 2012 . Pri nešťastí lietadla s miestnym hokejovým tímom Lokomotiv prišlo 7. septembra 2011 pri meste Jaroslavľ o život 44 ľudí. Výprava cestovala na prvý duel sezóny KHL do Minska. Z osem členov posádky a 37 pasažierov prežili len dve osoby. Jednou z nich bol ruský útočník Alexander Galimov, ktorý utrpel popáleniny na 80% povrchu tela a 12. septembra na následky popálenín zomrel. Druhou osobou je palubný inžinier Alexander B. Sizov. Na palube smrti bol aj kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie Pavol Demitra a aj traja českí hokejoví hráči Josef Vašíček, Jan Marek a Karel Rachůnek.
Foto: TASR/Michal Svítok


Na archívnej snímke druhý pamätník na mieste dopadu lietadla nedaľeko letiska v Jaroslavli, 14. apríla 2012 .Pri nešťastí lietadla s miestnym hokejovým tímom Lokomotiv prišlo 7. septembra 2011 pri meste Jaroslavľ o život 44 ľudí. Výprava cestovala na prvý duel sezóny KHL do Minska. Z osem členov posádky a 37 pasažierov prežili len dve osoby. Jednou z nich bol ruský útočník Alexander Galimov, ktorý utrpel popáleniny na 80% povrchu tela a 12. septembra na následky popálenín zomrel. Druhou osobou je palubný inžinier Alexander B. Sizov.Na palube smrti bol aj kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie Pavol Demitra a aj traja českí hokejoví hráči Josef Vašíček, Jan Marek a Karel Rachůnek.
Foto: TASR/Michal Svítok


Na archívnej snímke slovenskí fanúšikovia prichádzajú na zápas Slovensko - Francúzsko na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji 3. mája 2013 v Helsinkách.
Foto: TASR/Martin Baumann