Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Slovenky prehrali s Austráliou 1:2

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová (vpravo) sedí vedľa kapitána tímu Mateja Liptáka v prestávke zápasu proti Austrálčanke Ajle Tomljanovičovej B-skupiny Slovensko - Austrália na finálovom turnaji Pohára Billie-Jean Kingovej v škótskom Glasgowe 8. novembra 2022. Foto: TASR - AP

Prehru zmiernili Viktória Kužmová s Terezou Mihalíkovou, ktoré v záverečnej štvorhre zdolali favorizovaný pár Ellen Perezová, Storm Sandersová 2:6, 6:3, 10:6.

Glasgow 8. novembra (TASR) - Slovenským tenistkám nevyšiel vstup do finálového turnaja Pohára Billie-Jean Kingovej v Glasgowe, keď v dueli B-skupiny podľahli Austrálii 1:2. Prehru zmiernili Viktória Kužmová s Terezou Mihalíkovou, ktoré v záverečnej štvorhre zdolali favorizovaný pár Ellen Perezová, Storm Sandersová 2:6, 6:3, 10:6. Slovenky si tak udržali šancu na postup do semifinále, v stredu o 11.00 h nastúpia proti Belgicku.

V prvej dvojhre prehrala Viktória Kužmová so Storm Sandersovou 4:6, 3:6, potom Anna Karolína Schmiedlová nestačila na Ajlu Tomljanovičovú 1:6, 2:6.

V prvom sete prvého duelu si do stavu 3:3 obe hráčky držali podanie. V siedmom geme Kužmová vďaka kvalitným returnom čistou hrou prelomila Sandersovej servis. Austrálska ľaváčka však bleskovo kontrovala rebrejkom a v koncovke setu slávila úspech. Za stavu 5:4 premenila po nevynútenej chybe Slovenky druhý setbal. V druhom dejstve si Sandersová vďaka brejku v šiestom geme vybudovala náskok 5:2 a zápas už dotiahla do úspešného konca. V deviatom geme využila v poradí druhý mečbal.

Kužmová priznala, že Sandersová, ktorá je v singlovom rebríčku WTA až v tretej svetovej stovke, zvíťazila zaslúžene. "Súperka hrala výborne, bez chýb. Mala skvelú taktiku, ktorá jej vychádzala počas celého zápasu. V dôležitých momentoch zahrala lepšie," uviedla slovenská dvojka pre RTVS. Aj na pozápasovej tlačovej konferencii vyzdvihla kvality Sandersovej. "Vedela som, že je to skvelá hráčka, ktorá vie dobre reagovať na rôzne situácie. Potešilo ma, že nás prišli povzbudiť slovenskí fanúšikovia. Každá jedna z nás si to veľmi váži."
Zľava tréner slovenského tenisového tímu Matej Lipták a slovenské tenistky Anna Karolína Schmiedlová, Viktória Kužmová, Rebecca Šramková, Renáta Jamrichová a Tereza Mihalíková prichádzajú na kurt pred zápasom B-skupiny Slovensko - Austrália na finálovom turnaji Pohára Billie-Jean Kingovej v škótskom Glasgowe 8. novembra 2022.
Foto: TASR - AP


Tomljanovičová od začiatku potvrdzovala úlohu favoritky, hoci úvodné dva gemy získala až cez zhodu. V prvom sete trikrát prelomila podanie Slovenky a získala ho suverénne vo svoj prospech. Austrálčanka mala navrch v dlhších výmenách, dokázala Schmiedlovú zatlačiť do defenzívy.

V úvode druhého dejstva sa Tomljanovičová po rýchlom brejku ujala vedenia 3:0. Schmiedlová síce následne znížila na 2:3, no v šiestom geme opäť stratila servis a Austrálčanka si už koncovku postrážila. Za stavu 5:2 premenila po dvojchybe súperky hneď prvý mečbal a vylepšila si vzájomnú bilanciu so Schmiedlovou na 4:0 V tomto roku ju zdolala už tretíkrát.

Schmiedlová bola po zápase sklamaná. "Nevyšlo mi to podľa predstáv. Škoda, že som nezachytila začiatok zápasu. Bolo tam veľa veľmi tesných gemov, mala som šance, no nevyužila som ich. Tomljanovičová je v tomto roku lepšia hráčka ako ja a dnes to ukázala," uviedla Slovenka pre RTVS.

Austrálska tenistka Ajla Tomljanovičová oslavuje so svojím tímom po jej výhre nad Slovenkou Annou Karolínou Schmiedlovou v zápase B-skupiny Slovensko - Austrália na finálovom turnaji Pohára Billie-Jean Kingovej v škótskom Glasgowe 8. novembra 2022.
Foto: TASR - AP


Kužmová s Mihalíkovou mali v druhom geme k dispozícii dva brejkbaly. Nevyužili ich však a v ďalšom priebehu prvého setu dominovali na kurte Austrálčanky, ktoré slovenský tandem dvakrát brejkli pri podaniach Mihalíkovej. V druhom dejstve sa Slovenky zlepšili na returne, vďaka brejku vo štvrtom geme odskočili Austrálčankám na 4:1 a vynútili si rozhodujúci supertajbrejk. V ňom mali navrch Kužmová s Mihalíkovou, ktoré zakončili zápas dvoma víťaznými údermi.

"Je to veľmi dôležité víťazstvo, zlepšila som si náladu po neúspešnej dvojhre. Štvorhru mám veľmi rada a s Terkou sme hrali výborne," pochvaľovala si v pozápasovom rozhovore Kužmová. Mihalíková zdôraznila, že napriek stavu 0:2 po dvojhrách išli na kurt s jasným cieľom. "Bolo to smutné, že sme prehrávali 0:2, ale chceli sme zvíťaziť, lebo na tomto turnaji sa počíta každý bod. Do druhého setu sme išli s čistou hlavou a napokon sa nám to s Viki podarilo otočiť. Uvidíme, čo prinesie stredajší duel s Belgickom."

V Glasgowe ide o tretí vzájomný duel medzi Slovenskom a Austráliou. V roku 2016 v Bratislave i v roku 1995 v Perthe zvíťazilo austrálske družstvo. Oba tímy mali proti sebe nastúpiť aj v polovici apríla v Brisbane. Kvalifikačný súboj sa však napokon neuskutočnil. Austrálčanky totiž po suspendácii Ruska a Bieloruska postúpili priamo do finálovej skupiny ako renkingovo najvyššie postavený tím spomedzi vlaňajších semifinalistov. Slovensko prišlo o súpera v kvalifikácii a vďaka voľnému žrebu sa tiež dostalo do Glasgowa.



finálový turnaj Pohára Billie-Jean Kingovej:

B-skupina:

SLOVENSKO - Austrália 1:2


Viktória Kužmová - Storm Sandersová 4:6, 3:6

Anna Karolína Schmiedlová - Ajla Tomljanovičová 1:6, 2:6

Kužmová, Tereza Mihalíková - Ellen Perezová, Storm Sandersová 2:6, 6:3, 10:6