Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Pekaríkova Hertha klesla do baráže o udržanie sa v nemeckej lige

Na archívnej snímke sprava poľský hráč Maciej Rybus a slovenský hráč Peter Pekarík v zápase E-skupiny na majstrovstvách Európy vo futbale Poľsko - Slovensko 14. júna 2021 v ruskom Petrohrade. Foto: TASR - Martin Baumann

Do druhej ligy zostúpili Greuther Fürth a Arminia Bielefeld.

Berlín 14. mája (TASR) - Futbalisti Herthy Berlín s Petrom Pekaríkom budú ešte bojovať o záchranu v najvyššej nemeckej súťaži. V stretnutí sobotného záverečného 34. kola prehrali na pôde Borussie Dortmund 1:2 a klesli na šestnástu priečku. Preskočil ich VfB Stuttgart vďaka víťazstvu nad 1. FC Kolín 2:1. Do druhej ligy zostúpili Greuther Fürth a Arminia Bielefeld.

Hertha viedla v Dortmunde 1:0, v druhom polčase však dvakrát inkasovala. Pekarík odohral na pravom kraji hosťujúcej defenzívy celý zápas. Stuttgart sa na súpera bodovo dotiahol, keď v nadstavenom čase skóroval japonský legionár Wataru Endo, a v tabuľke sa posunul na pätnáste miesto zásluhou lepšieho skóre.

Lipsko si udržalo štvrtú pozíciu a miestenku do Ligy majstrov remízou v Bielefelde 1:1. Do Európskej ligy sa prebojovali Union Berlín a Freiburg, Kolín so slovenským stredopoliarom Ondrejom Dudom si zahrá kvalifikáciu Európskej konferenčnej ligy. Majstrovský Bayern Mníchov sa so sezónou rozlúčil remízou vo Wolfsburgu 2:2.

Bundesliga - záverečné 34. kolo:

Arminia Bielefeld - RB Lipsko 1:1 (0:0)

Góly: 70. Serra - 90.+2 Orbán


FC Augsburg - Greuther Fürth 2:1 (1:1)

Góly: 11. Caligiuri (z 11 m), 85. Grigoritsch - 24. Ngankam


Borussia Mönchengladbach - TSG Hoffenheim 5:1 (3:1)

Góly: 45.+1 a 68. Hofmann, 26. Stindl, 44. Plea (z 11 m), 53. Embolo - 3. Kramarič

/L. Bénes (Mönchengladbach) bol na lavičke náhradníkov/


Bayer Leverkusen - SC Freiburg 2:1 (0:0)

Góly: 54. Alario, 90.+7 Palacios - 88. Haberer


Borussia Dortmund - Hertha Berlín 2:1 (0:1)

Góly: 68. Haaland (z 11 m), 84. Moukoko - 18. Belfodil (z 11 m)


/P. Pekarík (Hertha) odohral celé stretnutie/

FSV Mainz - Eintracht Frankfurt 2:2 (1:2)

Góly: 10. a 49. Ingvartsen - 26. Tuta, 35. Borre


VfB Stuttgart - 1. FC Kolín 2:1 (1:0)

Góly: 12. Kalajdžič, 90.+2 Endo - 59. Modeste

/O. Duda (Kolín) hral od 78. min/


Union Berlín - VfL Bochum 3:2 (2:0)

Góly: 25. a 88. Awoniyi, 5. Promel - 55. Zoller, 79. Löwen


VfL Wolfsburg - Bayern Mníchov 2:2 (1:2)

Góly: 45. Wind, 58. Kruse - 17. Stanišič, 40. Lewandowski



Hertha sa baráži nevyhla, v infarktovom závere ju preskočil Stuttgart



Futbalisti Herthy Berlín nevyužili v sobotu ani tretiu možnosť zabezpečiť si bundesligovú príslušnosť aj do budúcej sezóny. Po remíze v Bielefelde 1:1 a domácej prehre s Mainzom 1:2 podľahli v záverečnom ligovom kole na ihrisku Borussie Dortmund 1:2 a o záchranu budú musieť bojovať v baráži proti tretiemu tímu druhej ligy, ktorého meno spozná v nedeľu.

Hertha v zostave so slovenským obrancom Petrom Pekaríkom síce viedla na ihrisku favorizovaného Dortmundu 1:0, ale domáci v druhom polčase otočili skóre. Posledným gólom v drese Dortmundu vyrovnal v 68. minúte Erling Haaland, víťazný zásah zaznamenal v 84. minúte Youssoufa Moukoko. Aj prehra v tom momente znamenala pre Herthu záchranu, no v infarktovom ligovom finále ju napokon o skóre preskočil Stuttgart. Ten doma zdolal 1. FC Kolín 2:1 gólom japonského legionára Watara Enda v nadstavenom čase a v tabuľke sa posunul na pätnáste miesto.

"Na takýto moment nezabudnete nikdy v živote. Bola to extáza, ani som nevedel, kto dal ten rozhodujúci gól. Bol to dramatický a tesný ligový finiš a som šťastný, že sme sa v zachránili," povedal bezprostredne po skončení zápasu pre televíziu Sky Pellegrino Matarazzo, kouč Stuttgartu. Jeho kolega z lavičky Herthy Felix Magath verí, že jeho tím bude aj v budúcej sezóne medzi elitou: "Ak zopakujeme výkon ako v Dortmunde, som presvedčený, že sa v najvyššej súťaži udržíme. Prezentovali sme sa dnes ako bundesligový tím a preto môjmu tímu verím." Súperom berlínskeho klubu v baráži (19. a 23. mája) bude pravdepodobne bývalý Magathov klub SV Hamburg.

Už dávnejšie istý majster Bayern Mníchov sa so sezónou rozlúčil remízou vo Wolfsburgu 2:2 a svoj možno posledný gól v jeho drese zaznamenal Robert Lewandowski. Poľský kanonier po zápase potvrdil, že s klubom určite nepredĺži zmluvu platnú do roku 2023. Nevylúčil ani odchod už v počas tohto leta, hoci športový riaditeľ klubu Hasan Salihamidžič trvá na dodržaní kontraktu. "Ja som mu (Salihamidžičovi) však povedal, že by sme sa prípadnou ponukou mali zaoberať. Musíme nájsť riešenie, vhodné pre obe strany. Počkajme a uvidíme, čo sa stane," povedal v sobotu Lewandowski, o ktorého má údajne eminentný záujem Barcelona.

Lewandowski sa piatykrát za sebou stal kráľom bundesligových strelcov, v tejto sezóne nastrieľal v najvyššej súťaži celkovo 35 gólov. Druhý v poradí Patrik Schick z Leverkusenu ich mal na konte 24. S najvyššou súťažou sa rozlúčili Arminia Bielefeld a Greuther Fürth, poslednú miestenku do Ligy majstrov si zabezpečili hráči RB Lipsko. Do Európskej ligy sa prebojovali Union Berlín a Freiburg, Kolín so slovenským stredopoliarom Ondrejom Dudom si zahrá kvalifikáciu Európskej konferenčnej ligy.