Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Pelé vzdal poctu Maradonovi: Priatelia navždy

Na archívnej snímke je brazílska futbalová legenda Pelé. Foto: TASR/AP

Dve legendy sa síce nikdy nestretli na ihrisku, no súperili o prívlastok najlepšieho futbalistu v histórii.

Sao Paulo 26. novembra (TASR) - Brazílsky futbalový velikán Pelé vzdal poctu Diegovi Maradonovi pri príležitosti prvého výročia úmrtia argentínskeho futbalistu.

"Jeden rok bez Diega. Priatelia navždy," napísal vo štvrtok Brazílčan na sociálnej sieti instagram do popisu spoločnej fotografie s Maradonom.

Dve legendy sa síce nikdy nestretli na ihrisku, no súperili o prívlastok najlepšieho futbalistu v histórii. "Svet stratil legendu. Dúfam, že jedného dňa si zahráme futbal spolu v nebi," napísal Pelé v deň Maradonovej smrti. Majster sveta zo šampionátu 1986 v Mexiku a vicemajster sveta z roku 1990 v Taliansku zomrel 25. novembra 2020 v argentínskom meste Tigre na zlyhanie srdca. Mal 60 rokov.

Jeden z najlepších futbalistov histórie obliekal dresy Argentinos Juniors, Bocy Juniors, FC Barcelona, SSC Neapol, FC Sevilla a na sklonku kariéry Newell's Old Boys a opäť Bocy Juniors. S Neapolom dosiahol dva ligové tituly (1987, 1990), vyhral Taliansky pohár (1987), taliansky Superpohár (1990) a v roku 1989 aj Pohár UEFA. Maradona bol niekoľko desaťročí najlepším strelcom Neapola so 115 presnými zásahmi v 259 zápasoch. V roku 2017 ho prekonal slovenský stredopoliar Marek Hamšík. Za Argentínu odohral 91 zápasov a strelil v nich 34 gólov. Informovala agentúra AFP.