Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Perron skolil Minnesotu hetrikom, Tampa Bay prehrala s Torontom

Hokejisti St. Louis Blues (biele dresy) a hráči Minnesoty (zelené dresy) sú pred bránou St. Louis v 1. zápase štvrťfinále play off Západnej konferencie zámorskej hokejovej NHL Minnesota Wild - St. Louis Blues v St. Paule v pondelok 2. mája 2022. Foto: TASR/AP

St. Louis zvíťazilo v prvom zápase štvrťfinále Západnej konferencie na ľade Minnesoty 4:0.

New York 3. mája (TASR) - Hokejistom Tampy Bay so slovenským obrancom Erikom Černákom nevyšiel vstup do play off zámorskej NHL. V prvom stretnutí štvrťfinále Východnej konferencie prehral dvojnásobný obhajca titulu na ľade Toronta 0:5.

V drese domáceho tímu zaznamenali tri body Auston Matthews (2+1) a Mitchell Marner (1+2). "Myslím si, že to bol z našej strany skutočne výborný výkon. Robili sme množstvo naozaj dobrých vecí. Čaká nás však ešte dlhá séria, čelíme vynikajúcemu súperovi," povedal pre nhl.com Matthews, ktorý po zisku Maurice Richard Trophy pre najlepšieho kanoniera základnej časti sa strelecky skvele uviedol aj na štarte vyraďovačky. Domáci brankár Jack Campbell zlikvidoval všetkých 24 striel hráčov Lightning a dosiahol druhý shutout v kariére v play off. Maple Leafs ubránili všetkých päť oslabení a v jednom dokonca aj skórovali vďaka Davidovi Kämpfovi. Hráči Lightning nevyužili ani päťminútové vylúčenie Kylea Clifforda, ktorý dostal aj trest do konca zápasu za narazenie Rossa Coltona v prvej tretine. "Hrali sme niekoľko presiloviek, vrátane päťminútovej, ak by sme aspoň jednu z nich využili, bol by to úplne iný zápas. Týmito príležitosťami sme však pohrdli," priznal kapitán "bleskov" Steven Stamkos. Za hostí odohral Černák 18:28 min, pripísal si dve mínusky a jeden hit. Druhý zápas série je na programe v noci na štvrtok.

Carolina uspela v prvom súboji štvrťfinále Východnej konferencie, keď si poradila doma s Bostonom jasne 5:1. Bezgólový stav vydržal až do konca druhej tretiny, keď Hurricanes strelili dva góly a položili základ svojho triumfu. O ten sa pričinil 35 úspešnými zákrokmi brankár Antti Raanta, ktorý odchytal svoj prvý zápas v kariére v play off. Seth Jarvis a Vincent Trocheck sa na víťazstve "hurikánov" podieľali zhodne gólom a asistenciou. O jediný gól Bruins sa postaral Taylor Hall, ktorý v úvode tretej tretiny znížil na 1:2. "Hurricanes predvádzajú skutočne dobrý hokej. Bez ohľadu na to, ako sa to dnes skončilo, to bude ešte dlhá séria," prognózoval Hall.

St. Louis zvíťazilo v prvom zápase štvrťfinále Západnej konferencie na ľade Minnesoty 4:0 najmä zásluhou hetriku a asistencie Davida Perrona. Bol to jeho prvý trojgólový zápas v kariére v play off. Dva body si pripísal Ryan O’Reilly (1+1), obranca Torey Krug nazbieral tri asistencie. Blues podržal brankár Ville Husso, ktorý dostal prednosť pred skúsenejším Jordanom Binningtonom. Fín pri svojom prvom štarte v play off v kariére zneškodnil všetkých 37 striel súpera a udržal si čisté konto. "Je to parádny pocit vyhrať v premiére v play off. Pred stretnutím som trochu cítil nervozitu, no nebolo to nič nezvyčajné. Dobrým štartom som sa dostal do zápasu. Chalani tvrdo bojovali a naša hra v oslabení bola neskutočná," vyjadril sa hrdina zápasu Husso. "Divosi" nevyužili ani jednu zo šiestich presiloviek. "Naše formácie do oslabení boli excelentné. Nechali sme sa však až príliš často vylučovať, musíme byť disciplinovanejší," zdôraznil tréner "bluesmanov" Craig Berube.

Los Angeles zvíťazilo v úvodnom dueli v Edmontone 4:3. V 55. minúte o tom rozhodol Phillip Danault, ktorý pred bránkou tečoval strelu obrancu Seana Durziho. Kings bez zraneného švédskeho útočníka Viktora Arvidssona síce prišli o dvojgólové vedenie z prvej tretiny, no napokon našli cestu k víťazstvu. Alex Iafallo a Danault prispeli k triumfu zhodne gólom a asistenciou. "Bol to dôležitý zápas z hľadiska našej identity. Ukázali sme charakter. Súper sa dokázal vrátiť do zápasu, no my sme sa držali nášho plánu a odviedli skvelú robotu. Dosiahli sme veľké víťazstvo," nechal sa počuť autor rozhodujúceho gólu Danault. "Králi" sa mohli takisto spoľahnúť na veterána v bránke Jonathana Quicka, ktorý predviedol 36 úspešných zákrokov a 47. víťazstvom vo vyraďovacej časti sa vyrovnal Ronovi Hextallovi na 24. mieste historického poradia NHL. Oilers nepomohli k úspechu ani výkony Connora McDavida či Kailera Yamamota (obaja 1+1).

1. kolo play off NHL


štvrťfinále Východnej konferencie - 1. zápasy:

Carolina Hurricanes - Boston Bruins 5:1
(0:0, 2:0, 3:1)
Góly: 37. Jarvis (Slavin, Cole), 39. Niederreiter (DeAngelo, Nečas), 48. Teräväinen (Trocheck), 57. Trocheck (Domi, Pesce), 58. Svečnikov (Aho, Jarvis) - 43. Hall (Haula, McAvoy). Brankári: Raanta - Ullmark, strely na bránku: 25:36, 18.680 divákov.
/stav série: 1:0/

Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning 5:0 (1:0, 3:0, 1:0)
Góly: 19. Muzzin (Kaše, Michejev), 27. Matthews (Marner, Tavares), 30. Kämpf (Marner), 37. Marner (Rielly, Matthews), 49. Matthews (Kaše, Rielly). Brankári: Campbell - Vasilevskij, strely na bránku: 33:24, 19.338 divákov.
/stav série: 1:0/

štvrťfinále Západnej konferencie - 1. zápasy:

Minnesota Wild - St. Louis Blues 0:4
(0:2, 0:1, 0:1)
Góly: 7. Perron (O'Reilly, Krug), 16. O'Reilly (Faulk, Perron), 37. Perron (Schenn, Krug), 53. Perron (Krug, Saad). Brankári: Fleury - Husso, strely na bránku: 37:31, 19.053 divákov.
/stav série: 0:1/

Edmonton Oilers - Los Angeles Kings 3:4 (1:2, 2:1, 0:1)
Góly: 20. McDavid (Nurse), 23. Yamamoto (Keith, Bouchard), 30. Draisaitl (McDavid, Yamamoto) - 11. Moore (Iafallo, Danault), 17. Iafallo (Moore, Edler), 24. Lemieux (Kempe), 55. Danault (Durzi, Moore). Brankári: Smith - Quick, strely na bránku: 39:35, 18.347 divákov.
/stav série: 0:1/

Slovák v akcii:

Erik Černák (Tampa Bay) 18:28 0 0 0 -2 0 0

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/